Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Παρέμβαση εισαγγελέα για την ιεροσυλία στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας

100 4019

Προκαταρκτική εξέταση με στόχο την ανεύρεση των λειψάνων

Τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, συνδεόμενων με τη δράση σπείρας Ρουμάνων, τα μέλη της οποίας καταδικάστηκαν πρόσφατα για την κλοπή των ιερών λειψάνων της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας από το ομώνυμο μοναστήρι, που βρίσκεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία παρήγγειλε.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν οι πράξεις της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η προκαταρκτική έρευνα παραγγέλθηκε λίγες μέρες μετά την καταδίκη, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, έξι Ρουμάνων που κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κλοπών από ναούς της Βόρειας Ελλάδας. Ανάμεσα στους ναούς - στόχους της σπείρας, ήταν το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, απ’ όπου τα μέλη της αφαίρεσαν, τον Απρίλιο του 2012, τα λείψανα της ομώνυμης αγίας, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται και έκτοτε το μοναστήρι είναι βυθισμένο στο πένθος. Το δικαστήριο, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε στους κατηγορούμενους ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα δέκα έτη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ιερωμένοι, που απηύθυναν έκκληση για την επιστροφή των ιερών λειψάνων, επισημαίνοντας την ανεκτίμητη, από θρησκευτική άποψη, αξία τους.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/praktoreio-macedonia.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 21:11
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos