Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τον Χρήστο Νικολόπουλο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

15032326 1239206936150724 2423775138129830988 n

Παρουσιάστηκε το βιβλίο με τη βιογραφία του μεγάλου λαϊκού συνθέτη

Στιγμές από τη μεγάλη πορεία του και την πλούσια παρακαταθήκη στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι που συνεχίζει να εμπλουτίζει με τις δημιουργίες του ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν -και αρκετοί να θυμηθούν- κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμής που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού σε συνεργασία με τις εκδόσεις "ΑΛΚΥΩΝ" στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή στάθηκαν η συμπλήρωση 50 χρόνων προσφοράς του στην ελληνική λαϊκή μουσική και το βιογραφικό βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη με τίτλο «Χρήστος Νικολόπουλος "Η Ζωή μου...τα τραγούδια μου"».

Πρόκειται για την βιογραφία ενός ανεπανάληπτου συνθέτη, ενός βιρτουόζου του μπουζουκιού, ενός πρωταγωνιστή, αλλά και εργάτη της τέχνης του. Μνημειώδεις στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, μνήμες, πρόσωπα, καταστάσεις, πολύτιμες πληροφορίες, μαγικές, αλλά και πικρές στιγμές, γοητευτικά παραλειπόμενα. Οι σπουδαίοι συνοδοιπόροι και το κλίμα των εποχών που έλαμψαν μαζί του σε συνδυασμό με το σήμερα, όπου ο Νικολόπουλος συνεχίζει να μας χαρίζει στάγματα μέσα από το ανεξάντλητο οπλοστάσιό του. Όλα αυτά και άλλα μοναδικά μέσα από τη ματιά ενός διακεκριμένου μουσικού ερευνητή, συγγραφέα και ξεχωριστού ανθρώπου του τραγουδιού, Κώστα Μπαλαχούτη.

 

15032164 1239206926150725 8209068123510971904 n

 

Το βιβλίο παρουσίασαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο συνθέτης Γιώργος Ζήκας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας, ο τραγουδοποιός και αρθρογράφος Στάθης Παχίδης και ο Μουσικός Ερευνητής Θανάσης Γιώγλου.

Κορυφαίο σολίστα, τραγουδοποιό ευρείας αποδοχής και ψυχαγωγό χαρακτήρισε τον Χρήστο Νικολόπουλο ο Στάθης Παχίδης.«Ο Κώστας Μπαλαχούτης με το βιβλίο του τραβάει την “κουρτίνα” μιας ολόκληρης ζωής» είπε χαρακτηριστικά.

Στον «άνθρωπο» Χρήστο Νικολόπουλο στάθηκε η Βούλα Πατουλίδου κάνοντας λόγο για μια προσωπικότητα με ποιότητα, γενναιοδωρία και καλοσύνη.

«Ο Χρήστος είναι ο μεγάλος μας αδερφός που “σημάδεψε” με τα τραγούδια του τη μεταπολιτευτική Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ερευνητική προσπάθεια του Κώστα Μπαλαχούτη για τη συγκέντρωση του πολύτιμου υλικού που αποτυπώνεται στο βιβλίο.

Ο Θανάσης Γιώγλου «θύμησε» τη μεγάλη επιτυχία του δίσκου του Στέλιου Καζαντζίδη «Υπάρχω», όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ερήμωσαν οι δρόμοι για να παρακολουθήσουν όλοι από την κρατική τηλεόραση το μουσικό αφιέρωμα, μιας από τις κορυφαίες και επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές του λαϊκού συνθέτη.

Ο Μουσικός Ερευνητής απαρίθμησε τα τραγούδια που έχει γράψει ο Χρήστος Νικολόπουλος με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη.

Στο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού επικεντρώθηκε ο Γιώργος Ζήκας λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλούν τα χέρια του στο μουσικό όργανο».

«Ακριβές ιστορικό αφήγημα του τραγουδιού για τα τελευταία 50 χρόνια με πρωταγωνιστή στα περισσότερα τον Χρήστο» είπε ο Φίλιππος Γράψας, ο οποίος προέτρεψε τον συνθέτη να γράψει τραγούδια για όσα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία και σε μια εποχή κατά την οποία «η δισκογραφία περνά τη δική της κατάθλιψη».

«Θέλησα να τιμήσω τον άνθρωπο, τον δημιουργό, τον καλλιτέχνη, τα έργα» δήλωσε ο Κώστας Μπαλαχούτης, αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη συγγραφή του έργου όταν κλήθηκε να συνθέσει όλη αυτή την μεγάλη πορεία του Χρήστου Νικολόπουλου μαζί με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες με τους οποίους συνυπήρξε ο συνθέτης. «Συνεπής σε όλα, τυπικός, εργατικός με ένα πλούτο μοναδικό στα τραγούδια του» υπογράμμισε ο συγγραφέας.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, μίλησε για τις συνεργασίες που είχε με τους λαϊκούς συνθέτες που έγραψαν ιστορία όπως ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μάρκος Βαμβακάρης κ.ά. Δήλωσε «τυχερός» για την αποδοχή που γνώρισε από το κοινό και για το χάρισμα που του έδωσε ο Θεός να «ντύνει» με μελωδίες τους στίχους.

Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε ο Πασχάλης Τερζής, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και ερμήνευσε το «Αγριολούλουδο» και το «Υπάρχω», όταν μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του μουσικοσυνθέτη Κώστα Βελλιάδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο.

 

20161114 201754

20161114 202409

20161114 202416

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης και η σύζυγος του αείμνηστου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, Αιμιλία Κουγιουμτζή.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

 

επιστροφή στην κορυφή