Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ομπάμα

ompama omilia

Επανέλαβε ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

 

Αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης από την Αθήνα για το Βερολίνο, που θα είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακροπόλεως και τη συνέχεια έκανε μια ιστορική ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μετά τους στίχους από το «Άξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία και παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Ηρόδοτο και στον Θουκυδίδη, χρησιμοποιώντας και ελληνικές λέξεις στο λόγο του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της Δημοκρατίας: «Διαθέτουμε ελεύθερη βούληση και αυτό το οφείλουμε στην Ελλάδα» συνέχισε τις αναφορές στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους γεννήθηκε η λέξη "Δημοκρατία" και το κράτος» με τις δύο αυτές λέξεις να τις εκφωνεί στα ελληνικά. «Η Ελλάδα μας έδωσε την αντίληψη ότι είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας, ότι έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ακόμα και τότε οι πρώτες μορφές δημοκρατίας δεν ήταν τέλειες. Όπως και στις ΗΠΑ. Τα δικαιώματα των αρχαίων Αθηναίων δεν αφορούσαν γυναίκες και σκλάβους. Αλλά ο Περικλής έλεγε ότι το πολίτευμα αφορούσε τους πολλούς και όχι τους λίγους. Οι Αθηναίοι ήξεραν ότι χρειάζονται νόμοι» συνέχισε τις αναφορές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να το κάνω στην Ελλάδα. Έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο» είπε ακόμη ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη: «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας ότι είναι κρίσιμο το να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε για ακόμη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020