Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Θεσσαλονίκη: Θλιβερός ο απολογισμός από τις πορείες για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

15135598 10207885763997125 201625848 n

Κάηκε και αυτοκίνητο

Με τις καθιερωμένες πορείες προς το αμερικανικό Προξενείο κορυφώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη οι επετειακές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εργαζόμενων, ανέργων, συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλών πολιτών.

Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.

Την πρώτη πορεία διοργάνωσαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του ΜΑΣ. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών που κρατούσαν πανό το οποίο έγραφε «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Η συγκεκριμένη πορεία κινήθηκε μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, όπου φτάνοντας στο σημείο οι συμμετέχοντες έκαναν μικρή στάση και εν μέσω συνθημάτων έκαψαν μία σημαία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς την πλατεία Αριστοτέλους, όπου λίγο αργότερα διαλύθηκαν.

Με δικά τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Όταν η πορεία έφτασε στο αμερικανικό Προξενείο, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και τραγούδησαν το «Πότε θα κάμει ξαστεριά», ενώ κάποιοι έκαψαν ομοίωμα της αστερόεσσας. Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι πέταξαν μπογιές σε βιτρίνες καταστημάτων της Τσιμισκή. Η πορεία επέστρεψε από κεντρικούς δρόμους προς την Εγνατία και κατέληξε στο Πολυτεχνείο.

Ένταση σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης πορείας, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Οι ίδιοι κουκουλοφόροι κινήθηκαν στη συνέχεια προς τα πανεπιστήμια.

Eπεισόδια στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής

Σε δύο προσαγωγές προχώρησαν, μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, με την ολοκλήρωση των δύο πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' όπου με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή έστησε οδοφράγματα, εκτοξεύοντας πυροτεχνημάτα, μολότοφ και βεγγαλικών προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο κάηκε.

 

6bb2f3d487ce24fb7e3aa668ae0d03ec L

 

Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτο: seleo.gr

επιστροφή στην κορυφή