xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Διακοπή των εργασιών στις Σκουριές από το νέο Υπ. Περιβάλλοντος ζητά ο Δήμος Αριστοτέλη

skouries ergotaxio4

- Ικανοποίηση για την απόφαση απόρριψης της αίτησης θεραπείας της Ελληνικός Χρυσός


Θετικά αντιμετωπίζει την απόρριψη της αίτησης θεραπείας της Ελληνικός Χρυσός από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, στις 2 Νοεμβρίου, ζητώντας από τον νέο Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, να προχωρήσει σε κινήσεις και ενέργειες «που θα έχουν ως τελικό στόχο την οριστική διακοπή των εργασιών επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής των Σκουριών».
Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες μέρες μετά την παραπάνω απόφαση του κ. Σκουρλέτη έγινε κυβερνητικός ανασχηματισμός, με Γιώργο Σταθάκη να αναλαμβάνει την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στις 11 Νοεμβρίου ο κ. Σταθάκης ενέκρινε το Συμπληρωματικό - Τροποποιητικό Τεύχος Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών», του έργου «Μεταλλουργικές-Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» στο Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Πάντως σε διευκρινίσεις που έδωσε στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης, υπογράμμισε ότι ««Σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου (2/11/2016), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η εκμεταλλεύτρια εταιρεία» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Η θέση του Δήμου Αριστοτέλη

«Ο Δήμος Αριστοτέλη εκφράζει την ικανοποίησή του και για τη δεύτερη απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Πάνου Σκουρλέτη, που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016 και με την οποία ο πρώην Υπουργός απορρίπτει την αίτηση θεραπείας της "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." που αφορούσε στην ανάκληση της απόφασής του (5-7-2016) περί επιστροφής της "Τεχνικής μελέτης Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου". Πρόκειται για μία απόφαση η οποία κινείται σε θετική κατεύθυνση και θέτει το ζήτημα της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική σε νέα βάση. Γι αυτό και αναμένει πλέον από το ΥΠΕΝ τις ενέργειες εκείνες που θα θέσουν τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος, πριν να είναι πλέον πολύ αργά», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Αριστοτέλη, προσθέτοντας ότι «οι δύο αυτές αποφάσεις δικαιώνουν περίτρανα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τις θέσεις όλων εκείνων που για σειρά ετών υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι η μέθοδος της «ακαριαίας τήξης» δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο για πετρώματα με αυξημένη περιεκτικότητα σε αρσενικό και ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους και θα αποτελέσει τροχοπέδη για οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του φυσικού περιβάλλοντος, με ενεργό συμμετοχή του συνόλου της τοπικής κοινωνίας».
Στην ίδια ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη υπενθυμίζει ότι «η "Τεχνική μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου" επιστράφηκε στην εταιρεία με την απόφαση του ΥΠΕΝ της 5-7-2016 επειδή περιείχε πλήθος ανακριβειών και ανεπαρκών στοιχείων, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την επικινδυνότητα της μεθόδου της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting) για το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους», τονίζοντας: «Η τελευταία απόφαση (2-11-2016), σε συνδυασμό με την προηγούμενη (5-7-2016), αποδεικνύει, αναλυτικά και τεκμηριωμένα από επιστημονική, τεχνική και νομική άποψη, ότι η προτεινόμενη από την "Ελληνικός Χρυσός" μέθοδος της "ακαριαίας τήξης" (flash smelting), που αποτελεί βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, δεν είναι μόνο ανεφάρμοστη αλλά και πολλαπλά επικίνδυνη για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και ότι από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας δεν θα προκύψει κανένα απολύτως δημόσιο όφελος. Η απόφαση δηλαδή αποδεικνύει ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» παραβιάζει βασικό όρο της σύμβασής της με το Ελληνικό Δημόσιο».
Τέλος, στην ανακοίνωση, ο Δήμος Αριστοτέλη ζητά από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην οριστική διακοπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας πριν είναι αργά για το περιβάλλον: «Μετά το θετικό δεδομένο και της τελευταίας απόφασης του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Αριστοτέλη, εκφράζοντας τη βούληση της πλειοψηφίας των δημοτών, θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσουν κινήσεις και ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα έχουν ως τελικό στόχο την οριστική διακοπή των εργασιών επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής των Σκουριών, πριν η περιβαλλοντική καταστροφή καταστεί οριστικά μη-αναστρέψιμη».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2