xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πρωτόκολλο Συνεργασίας Περιφέρειας και ευρωπαϊκού οργανισμού CERN

CxijrS6XUAAR pv

Στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού Τζιτζικώστας και Τζίκας

 

Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ευρωπαϊκό οργανισμό CERN, με τρία συγκεκριμένα πρακτικά βήματα αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του Προέδρου της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης» Τάσου Τζήκα, στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού CERN, στην Ελβετία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών φορέων, που σε πρώτη φάση οδήγησε στη δημιουργία θερμοκοιτίδας καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες αξιοποιούν τις τεχνολογίες του CERN εντός της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης».

CxijrS1XgAAJFle

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Τζήκας ενημερώθηκαν από τον Αναπληρωτή Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλη Τσεσμελή και από στελέχη του CERN, για τα νέα επιτεύγματα του οργανισμού και για τις νέες δυνατότητες που δίνει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προτίθενται να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες του CERN. Επίσης, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα το «Πείραμα Άτλας», στο οποίο συμμετέχουν και αρκετοί Έλληνες ερευνητές.

Το Πρωτόκολο Συνεργασίας

Το Πρωτόκολο Συνεργασίας μεταξύ της ΠΚΜ και του CERN θα υπογραφεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017, παρουσία εκπροσώπων 15 επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους δυναμικούς κλάδους της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα περιλαμβάνει τρία συγκεκριμένα πρακτικά βήματα:
1. Την παροχή τεχνογνωσίας από το CERN στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη.
3. Συμμετοχή επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN.

Ο Απ. Τζιτζικώστας

«Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε τη στρατηγική αυτή συνεργασία με το CERN, καθώς θεωρούμε ότι είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή μας. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Περιφέρεια Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο το brain drain, δίνοντας προοπτική στους νέους επιστήμονες, παρέχοντας κίνητρα και δυνατότητες ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αντιμετωπίζοντας τη φυγή επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο εκπονήσαμε από κοινού με την "Τεχνόπολη" μελέτη για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης start-up επιχειρήσεων και αναλάβαμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία cluster πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), αξιοποιώντας κονδύλια και του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020). Από τη συνεργασία μας με το CERN μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε και γι’ αυτό ευχαρίστησα τους επικεφαλής του οργανισμού για τις προσπάθειές τους η συνεργασία αυτή να αποκτήσει υπόσταση και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στη συνεργασία της με το CERN, γι’ αυτό και συμφωνήσαμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Το μεγάλο βήμα, που προβλέπει πολύ συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες και δράσεις για την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, θα γίνει στα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του CERN στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού, στη Γενεύη.
Τις προσπάθειές μας αυτές οφείλει να ενισχύσει όμως και η Πολιτεία, με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό το νόημα έχει εξάλλου και η πίεση που ασκώ για την υιοθέτηση ενός μειωμένου σταθερού φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) 10% για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, που θα αποφασίσουν να έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ήδη μια σειρά από χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν με αντίστοιχο τρόπο τα επιτεύγματα του CERN, γεγονός που καταδεικνύει και τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το CERN δίνει τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους φορείς να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτόμα προϊόντα. Εξάλλου, η μείωση της ανεργίας, η αναχαίτιση του κύματος μετανάστευσης των νέων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και η καθιέρωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως πόλου καινοτομίας και νέων τεχνολογιών βρίσκονται στο επίκεντρο τη αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Ο Τ. Τζήκας

«Η "Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης" παίζει το ρόλο της "γέφυρας" ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας και το CΕRΝ για τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων. Η συνεργασία μας είναι στενή και αποδίδει καρπούς, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και μάλιστα στους πιο σύγχρονους και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Μέσω της συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το CERN θέλουμε να αναδείξουμε την "Τεχνόπολη" ως καταλύτη τη διάχυσης νέων τεχνολογιών, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία σε ολόκληρη τη χώρα. Με την αξιοποίηση των επιτευγμάτων του CERN η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σταδιακά σε κέντρο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, με συνακόλουθα οφέλη για την κοινωνία, την απασχόληση και την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τζήκας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 14:53
επιστροφή στην κορυφή