Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους

xrhmata dei logariasmos

Το 44% όλων των Ευρωπαίων βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τον τελευταίο χρόνο

 

Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε από την Intrum Justitia AB, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία είσπραξης χρεών, την οποία παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Η έρευνα βασίζεται σε απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν τον Σεπτέμβριο και καλύπτει περίπου 21.000 άτομα σε 21 χώρες.
Στην έρευνα αποκαλύπτεται το πόσο οικονομικά εύθραυστοι εξακολουθούν να παραμένουν πολλοί Ευρωπαίοι περίπου μισή δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, καθώς περίπου το 44% όλων των Ευρωπαίων βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό κατά το τελευταίο 12μηνο, κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ η Ελλάδα ήταν στη χειρότερη θέση, αφού το 76% των νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τους λογαριασμούς του.
Σύμφωνα με την Έκθεση Ευρωπαϊκών Καταναλωτικών Πληρωμών της Intrum Justitia, το 69% περίπου των Ευρωπαίων βάζει τα χρήματά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 26% των Ευρωπαίων προτιμά να έχει μετρητά, ενώ το 16% να επενδύει. Μόνο το 14% στρέφεται σε επενδυτικά ταμεία, το 8% επενδύει σε ακίνητα και το 8% σε ομόλογα. Στη Δανία και τη Σουηδία, όπου τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας είναι αρνητικά, σχεδόν το 80% των πολιτών κρατά τα χρήματά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 80%.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμα και τα χρόνια της μεγάλης νομισματικής στήριξης, πολλοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται εάν θα είναι καλύτερα να ζούσαν κάπου αλλού. Σε όλη την Ευρώπη, το 24% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θέλει να μετακομίσει για να γλιτώσει από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους. Περίπου το 27% των ερωτηθέντων είπε ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να πληρώσουν τα χρέη του. Από αυτούς, το 58% νιώθει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια «αξιοπρεπή διαβίωση».

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020