ΡΟΗ 24/7:

Σας αρέσει η πίτσα;

bol-pizza-kauteri1
Σε ποιόν δεν αρέσει, θα μου πείτε!


Πάμε να δούμε με μια γρήγορη ιστορική ματιά, τι είναι και πώς ξεκίνησε αυτή η θερμή θεά που όλοι αγαπάμε!
Όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα! Πρώτοι οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο. Το ονόμασαν πλακούντα και το έψηναν με διάφορα υλικά. Το προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες γιατί ήταν οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο.

Πάμε στον 6ο αιώνα π.Χ. και την Περσική αυτοκρατορία, οι στρατιώτες του Δαρείου του Μέγα, οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι σε μεγάλες πορείες, έψηναν πάνω στις ασπίδες τους λεπτό ψωμί και έπειτα… το κάλυπταν με τυρί.

bol998
3ος αιώνας π.Χ. και
Μάρκος Πόρκιος Κάτων έγραψε την πρώτη ιστορία της Ρώμης. Σε ένα σημείο αναφέρεται ότι έτρωγαν λεπτό στρογγυλό ψωμί με ελαιόλαδο, μυρωδικά και μέλι, τα οποία τα έψηναν στην πέτρα.
1ος αιώνας π.Χ. και πάμε στον αρχαίο «Μαμαλάκη» των Ρωμαίων.
Μάρκος Γάιος Απίκιος, άριστος μάγειρας που αγαπούσε το φαγητό τόσο πολύ και αυτοκτόνησε όταν καταστράφηκε οικονομικά, από φόβο ότι δε θα είχε χρήματα για να φάει. Αναφέρει στο βιβλίο του, σε μια συνταγή του, για βάση από ψωμί στην οποία έβαζε πάνω κοτόπουλο, τυρί, σκόρδο, πιπεριά και λάδι.

bol995
16ος αιώνας μ.Χ. Το 1522 έρχονται οι τομάτες για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Έτσι, οι Ιταλοί, προσθέτουν πρώτοι σάλτσα τομάτας και έτσι δημιουργείται η πρώτη απλή πίτσα.

Φτάνουμε στον 17ο αιώνα μ.Χ. Η πίτσα έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην Νάπολη και ανώτερες τάξεις αρχίζουν να την επισκέπτονται, για να δοκιμάσουν αυτό το φαγητό που τρώνε οι… φτωχοί και το φτιάχνουν άντρες που ονομάζονται «πιτσαγιόλοι».
Ήρθε ο 18ος αιώνας μ.Χ και η βασίλισσα Μαρία Καρολίνα Λορένα διατάζει να φτιαχτεί φούρνος στο καλοκαιρινό παλάτι, για να μπορεί ο σεφ να δημιουργεί πίτσες γι αυτήν και για τους καλεσμένους της.

bol52
19ος αιώνας μ.Χ. 1889 χρονιά σταθμός στην ιστορία της πίτσας. Η γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου 1ου, Μαργαρίτα είχε πάει στη Νάπολη για διακοπές, δεν ήταν δυνατό να μη δοκιμάσει αυτό το έδεσμα. Κάλεσε, λοιπόν, τον πιο φημισμένο «πιτσαγιόλο» (σεφ πίτσας) Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. Τρία είδη πίτσας έφτιαξε εκείνη τη μέρα , η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο, λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες (τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας). Η τρίτη πίτσα άρεσε στη βασίλισσα τόσο πολύ που έστειλε γράμμα στον «πιτσαγιόλο» για να τον ευχαριστήσει. Ο Ραφαέλ Εσπόζιτο προς τιμή της βασίλισσας ονόμασε την τρίτη πίτσα «Μαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα, μετά από 117 χρόνια, θα το βρούμε σχεδόν σε όλες τις πιτσαρίες και, φυσικά, στην πρωτεύουσα της πίτσας, τη Νάπολη.

bol
 Άριστος γνώστης της ιστορίας της πίτσας, ο Γιάννης, ο μάγος της ζύμης, μας ταξιδεύει τόσα χρόνια πίσω, κάθε φορά που επιλέγουμε «
Pizza Bolognia». Η αυθεντική ζύμη, με σεβασμό στη ρίζα της πίτσας και κάθε όριο της φαντασίας σπασμένο για την εξέλιξή της και από τους φούρνους της «Bolognia»… στα πιάτα μας!

logotupo-makrosteno

Πληροφορίες βρήκαμε στη σελίδα : «www.willys.gr»

επιστροφή στην κορυφή