Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Μια εκδίκηση πολλών… καρατίων

20161124 183316

Η Έλενα Χουσνή μιλά στο halkidikifocus.gr για το νέο της νουάρ

Γεννημένη στην Παλιά Πέλλα του ομώνυμου νομού της Μακεδονίας, η συγγραφέας Έλενα Χουσνή επέστρεψε στον τόπο -όχι του εγκλήματος- όπου μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά της χρόνια για να “συστήσει” στο κοινό και ιδιαίτερα στους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος το νέο της βιβλίο με τίτλο «Χρυσή εκδίκηση- Η πτώση μιας δυναστείας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα.

Ανάμεσα στους σταθμούς αυτής της περιοδείας (Βέροια, Γιαννιτσά, Πέλλα, Καβάλα) ήταν και η Θεσσαλονίκη, όπου η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και ο ΙΑΝΟS διοργάνωσαν τον Νοέμβριο ένα μεγάλο αφιέρωμα στην σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία.

Σημαντικοί συγγραφείς του είδους βρέθηκαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της πόλης και συναντήθηκαν με τους αναγνώστες, συνομίλησαν μαζί τους και υπέγραψαν βιβλία τους.

Εκεί, το halkidikifocus.gr συνάντησε την Έλενα Χουσνή, η οποία μας “ξενάγησε” στις γεμάτες δράση σελίδες του νέου της μυθιστορήματος ενώ παράλληλα μάς “μύησε” για λίγο στα μονοπάτια της αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

20161124 183741

 

Μια «μάστιγα» της οικονομικής ύφεσης

«Ενεχυροδανειστήρια που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια την εποχή της κρίσης, επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας που κινεί τα νήματα του πλούτου…

Ένας μυστηριώδης συλλέκτης γραμματοσήμων «υπογράφει» δύο εγκλήματα ως ανταπόδοση σε ένα μεγαλύτερο, εθνικό.

Τα κομμάτια σιγά σιγά βρίσκουν τον συνεκτικό τους ιστό αποκαλύπτοντας στο μεταξύ υπόγειες διαδρομές ενοχής, παραπλάνησης, εκμετάλλευσης και προσωπικών τραγωδιών…». Με αυτόν τον τρόπο το οπισθόφυλλο του βιβλίου προϊδεάζει τον αναγνώστη για την υπόθεση.

 

XRYSH-EKDIKHSH-EKSWFYLLO

 

«Η αρχική ιδέα γεννήθηκε από ένα πολύ απλό γεγονός, όταν ένα βράδυ σε κάποιον επαρχιακό δρόμο της Σάμου, πηγαίνοντας προς ένα χωριό σε ένα θερινό σινεμά, μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι είδα σε πολύ μικρή απόσταση τρεις διαφημιστικές πινακίδες που αφορούσαν ενεχυροδανειστήρια. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι επρόκειτο για διαφορετικές επιχειρήσεις, ήταν κάτι θλιβερό» αναφέρει στο halkidikifocus.gr η συγγραφέας, αποκαλύπτοντας την “γενεσιουργό αιτία” της “Χρυσής Εκδίκησης”.

«Η θέα των πινακίδων μου δημιούργησε στο μυαλό όλες αυτές τις εικόνες που είναι συνδεδεμένες για όλους μας με τα ενεχυροδανειστήρια, δηλαδή την ανάγκη των ανθρώπων, που τους ωθεί να πάνε και να “σκοτώσουν” ένα κόσμημα ή ακόμη ένα οικογενειακό κειμήλιο για να ανταπεξέλθουν σε κάποιες υποχρεώσεις» προσθέτει.

«Έμεινε λοιπόν ως ιδέα αυτό το συμβάν και σιγά-σιγά ξεκίνησε να πλάθεται μια ιστορία που έχει ως φόντο την κρίση και τα ενεχυροδανειστήρια και σε ό,τι αυτό σηματοδοτεί είτε σε επίπεδο κοινωνίας είτε ατομικά για τον καθένα σε σχέση με την οικονομική ύφεση» εξηγεί.

Όπως περιγράφει η ίδια, η υπόθεση εκτυλίσεται στο “απόλυτο τώρα”, στην Αθήνα του “σήμερα και όσων βιώνουμε”.

«Διαδραματίζεται στην ελληνική πρωτεύουσα παρότι αρχική μου σκέψη ήταν να μην προσδιορίζεται ο τόπος, αλλά επειδή ωστόσο γίνεται αναφορά στα λεγόμενα “κέντρα εξουσίας”, μοιραία αυτό πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα αστικό περιβάλλον και το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει το χαρακτηριστικό να τοποθετεί τη δράση του στις μεγαλουπόλεις» υπογραμμίζει.

 

20161124 183351

 

Η “δυναστεία” που -σύμφωνα με τον υπότιτλο- οδηγείται σε “πτώση” έχει πολλές αναγνώσεις και συνδέεται με την ίδια την ιστορία και την “προσπάθεια” του δολοφόνου που έχει να πολεμήσει τη δυναστεία όπου εκεί βρίσκεται ο συγκεντρωμένος πλούτος. «Ο πλούτος που έχει αποκτηθεί με ανήθικο τρόπο και “πατάει” στην ανάγκη της οικονομικής κρίσης και η δυναστεία εκμεταλλευόμενη αυτό το παρανοϊκό σκηνικό πλουτίζει ανήθικα και εις βάρος των οικονομικά ασθενών ανθρώπων» τονίζει η συγγραφέας.

«Δίψα» για… νουάρ

Το αστυνομικό μυθιστόρημα μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή της Έλενας Χουσνή, αρχικά ως αναγνώστρια. «Από μικρή διάβαζα το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, είμαι μανιώδης και γενικότερα “βουλιμική” αναγνώστρια, τόσο που ο σύζυγός μου, λέει ότι κάνω διάβασμα super market διότι τελειώνοντας το ένα βιβλίο νιώθω την απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσω το επόμενο» εξομολογείται.

Από μικρή ηλικία ξεκίνησαν και τα “πρώτα σκαλίσματα” που στη συνέχεια έγιναν πιο συγκροτημένα. «Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι μου έβγαινε το συγκεκριμένο είδος φυσικά. Πάντα με προσέλκυε και συνεχίζει να με προσελκύει το αστυνομικό μυθιστόρημα επειδή έχει κάποια δομικά χαρακτηριστικά και τα βρίσκω πολύ γοητευτικά και δεν σχετίζονται πάντα με το κλασικό ερώτημα “ποιος είναι ο δολοφόνος;” διότι αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό στο είδος. Κυρίως έχει να κάνει με το “γιατί” -με το ηθικό έρεισμα που υπάρχει ή όχι-, με τη δράση που έχει μοιραία και η οποία πρέπει να δικαιολογείται» προσθέτει με έμφαση.

«Εξάλλου, σήμερα το αστυνομικό ταυτίζεται απόλυτα με κοινωνικό μυθιστόρημα, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναφέρεται στην κοινωνική πραγματικότητα» υποστηρίζει.

Η «Χρυσή Εκδίκηση» αποτελεί το δεύτερο έργο μιας αστυνομικής τριλογίας που επιχειρεί να προσεγγίσει σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα της… κρίσης.

Το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Δίαυλος είχε τίτλο «Στα άδυτα.. των δυτών». Η υπόθεσή του αφορά τον “μαύρο χρυσό” και γενικότερα τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Για το επόμενο, με το οποίο θα κλείσει η συγκεκριμένη τριλογία, η συγγραφέας αποκάλυψε στο halkidikifocus.gr ότι «αφορά ένα θέμα περισσότερο κοινωνικό, με επίκεντρο την οικογένεια».

«Έχει τελειώσει εδώ και καιρό το “ψάξιμο”. Είναι απαραίτητο στοιχείο και πολύ σημαντικό να προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα και μελέτη πριν ξεκινήσει η συγγραφή. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο μέσο αυτής της συγγραφικής διαδρομής και εφόσον όλα πάνε καλά, σε μερικούς μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό και θα εκδοθεί» επισημαίνει.

 

20161124 183442

 

Από την Πέλλα στη… Σάμο

Η Έλενα Χουσνή εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα είναι Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου. Επίσης, είναι εκπαιδευτικός.

Επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα της από το Βαθύ της Σάμου, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια για επαγγελματικούς λόγους, είναι εμφανής η συγκίνησή της. «Αυτό πιστεύω συμβαίνει σε οποιονδήποτε λείπει από τον τόπο που αγαπά, εγώ αγαπώ τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη πάρα πολύ. Και όταν λείπεις και μακριά δεν έχεις το χρόνο να ζήσεις τον τόπο και τους ανθρώπους ξυπνούν αναμνήσεις, όταν συναντάς παιδικούς φίλους» αναφέρει με νοσταλγία.

Το ακριτικό νησί του Αιγαίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ίδια ενώ δεν αποκλείει την περίπτωση ένα από τα επόμενα συγγραφικά της έργα να έχει κεντρικό σημείο αναφορά τη Σάμο. «Νομίζω ότι το οφείλω αυτό στη Σάμο, γιατί τα δύο βιβλία μου είναι “παιδιά” της, έχουν γραφτεί εκεί, χάρη στην ποιότητα ζωής και το χρόνο που σου προσφέρει αυτό το εξαιρετικά όμορφο νησί. Έτσι, οφείλω να γράψω κάτι που να είναι “Σαμιοκεντρικό”» λέει η συγγραφέας.

Για την ίδια, η δημοσιογραφία παραμένει μια μεγάλη αγάπη «αλλά καμιά φορά τις μεγάλες αγάπες πρέπει να τις εγκαταλείπει κανείς» καταλήγει με νόημα.

 

20161124 183652

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι διηγήματα της Έλενας Χουσνή έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της «Άλικο σαν το...Αίμα» έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012).

Από την ΠΕΛ, εξάλλου, έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009).

Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας).

20161124 184500

επιστροφή στην κορυφή