Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Σε κλοιό χιονιά και η Χαλκιδική από την Πέμπτη

15492315 1807301096175967 8735612186402380436 n

Για “ασυνήθιστο κύμα ψύχους” κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι

Χιόνια ακόμη και σε περιοχές της Χαλκιδικής με χαμηλό υψόμετρο αναμένεται να σημειωθούν ανήμερα των Θεοφανείων.

«Ο χιονιάς θα επηρεάσει ορεινά τμήματα της Σιθωνίας, της Ανατολικής Χαλκιδικής και κυρίως το Άγιο Όρος ενώ εντονότερη αναμένεται η χιονόπτωση σε κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού» αναφέρει στο halkidikifocus.gr ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σιούτας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, από το μεσημέρι της Πέμπτης θα σημειωθεί σταδιακή επιδείνωση του καιρού. Αρχικά, θα επικρατήσουν αρκετές νεφώσεις και βροχοπτώσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τις πρώτες βραδινές ώρες θα “πέσουν” τα πρώτα χιόνια στα ορεινά. Η χιονόπτωση θα ενταθεί στη διάρκεια της νύχτας και θα επεκταθεί και σε πεδινές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

«Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και ανήμερα των Θεοφανείων κυρίως στις ορεινές περιοχές ενώ αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής» σημειώνει.

Στην “κατάψυξη” το Σαββατοκύριακο

Οι πολικές θερμοκρασίες θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού τόσο την ημέρα των Φώτων όσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Ο υδράργυρος θα “πέσει” κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ορεινά θα αγγίξει τους -10 βαθμούς. Η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 2-3 βαθμούς πάνω από το μηδέν στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ολικός παγετός αναμένεται σε ηπειρωτικά τμήματα με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου» υπογραμμίζει ο κ. Σιούτας.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι και στις παραθαλάσσιες περιοχές θα πνέουν 8-9 μποφόρ.

«Η αίσθηση του κρύου θα είναι ιδιαίτερα έντονη. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο κύμα ψύχους για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, όπου έχουμε συνηθίσει σε ήπιους χειμώνες» παρατηρεί ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

«Απαιτείται προσοχή στους κινδύνους που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και ελπίζουμε να μην προκληθούν προβλήματα» προσθέτει.

Σε ετοιμότητα η Αυτοδιοίκηση

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων της Χαλκιδικής. «Υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αλατιού και μηχανήματα σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα κηρυχθούν και οι επτά νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να “κινηθούν” άμεσα οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων σε αλάτι και τη μίσθωση ιδιωτών που θα συμβάλουν στον αποχιονισμό» τονίζει ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και την προσεχή Τρίτη, οπότε και θα ανέβει σταδιακά ο υδράργυρος και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2