xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Ανάσα" στην αγορά με τις εκπτώσεις περιμένουν οι έμποροι της Χαλκιδικής

moudania agora1

-          Μειωμένη η αγοραστική κίνηση την περίοδο των γιορτών

Στις χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν σήμερα, έχουν εναποθέσει οι έμποροι της Χαλκιδικής τις ελπίδες τους για θετικό πρόσημο στην αγορά, αφού η περίοδος των γιορτών έκλεισε με μέτρια έως χαμηλή κινητικότητα.

Έως 50% μειωμένη κατανάλωση διαπίστωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών, Γιώργος Λείβανος, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην πόλη, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλικράτειας, Βασίλης Σαριγιαννίδης, σημείωσε ότι η κίνηση ήταν λίγο πιο χαμηλή από τα περσινά επίπεδα.

Έτσι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινά σήμερα,  Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι θα δώσει μια «ανάσα» στην αγορά.

Απαισιόδοξα μηνύματα από την αγορά των Ν. Μουδανιών

Για πτώση έως και 50% στην αγορά την περίοδο των γιορτών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών, μιλώντας στο halkidikifocus, με τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων σημείωσε ότι η κατανάλωση ήταν συγκρατημένη.

«Με τις υποχρεώσεις που έχουν να πληρώσουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δεν περισσεύει τίποτα», επεσήμανε ο κ. Λείβανος, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα. Επίσης υπογράμμισε ότι οι αγρότες, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι του αγοραστικού κοινού στην περιοχή, φέτος είχαν αυξημένες υποχρεώσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές) ενώ υπάρχουν πληρωμές που δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να κινηθούν πιο συγκρατημένα από άλλες χρονιές την περίοδο των γιορτών.

«Πολλοί που έμπαιναν σε ένα κατάστημα, ρωτούσαν πότε θα ξεκινήσουν οι εκπτώσεις, για να έρθουν να αγοράσουν τότε αυτό που επέλεγαν» τόνισε ο κ. Λείβανος. «Ελπίζουμε τώρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις να υπάρξει κίνηση και να καταφέρουμε να πάρουμε "ανάσα"», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι στην αγορά των Ν. Μουδανιών θα σημειωθούν φέτος γενναίες εκπτώσεις που θα ξεκινούν από 30% και πάνω γιατί υπάρχει αρκετό στοκ στα εμπορεύματα.

Μειωμένη κίνηση και στη Ν. Καλλικράτεια

«Λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα ήταν η κίνηση φέτος της γιορτές», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Καλλικράτειας, μιλώντας στο halkidikifocus. Μάλιστα ο κ. Σαριγιαννίδης ανέφερε ότι από τα 10 εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν στη Ν. Καλλικράτεια, έκλεισαν δύο. Ωστόσο σημείωσε ότι τα καταστήματα τροφίμων και οι κάβες κινήθηκαν αρκετά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τονίζοντας ότι η ενίσχυση που δόθηκε στους συνταξιούχους, λειτούργησε ως "τονωτική ένεση", κυρίως για τις αγορές δώρων, όμως δεν στάθηκε ικανή να επιφέρει θετικό πρόσημο στην καταναλωτική κίνηση αυτή την περίοδο.

Πάντως ο κ. Σαριγιαννίδης πιστεύει ότι η αγορά θα κινηθεί την περίοδο των εκπτώσεων: «Αισιοδοξούμε πως θα υπάρξει κατανάλωση ενόψει των εκπτώσεων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του προηγούμενου διαστήματος», κατέληξε.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2