Διαφωνίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές
- Γράφτηκε από
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΤΟΠΙΚΑ
- Εκτύπωση
Στην Αθήνα εκπρόσωποι Σωματείων της Β. Ελλάδας
Νέα δεδομένα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών δημιουργεί το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.
Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία από τα Σωματεία Λαϊκών Αγορών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας μεταξύ των οποίων και της Χαλκιδικής, μετέβη στην Αθήνα όπου αρχικά είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και στη συνέχεια με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, εμπόρων και παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους.
Τα σημεία… διαφωνίας και οι αντιπροτάσεις
Οι αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο συγκεκριμένο κλάδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής Χρήστο Αλβανό, εξετάζεται η έκδοση αδειών για επαγγελματίες από τις Περιφέρειες και στους Δήμους για τους παραγωγούς.
Ακόμη, προβλέπονται περιορισμοί σε ό,τι αφορά τους πάγκους που στήνονται στις λαϊκές αγορές. Για τους επαγγελματίες αναμένεται να ισχύσουν υποχρεωτικά τα 5 μέτρα μήκος, γεγονός που τους βρίσκει αντίθετους.
«Η μείωση του χώρου για τους πάγκους καταδικάζει τον κλάδο σε αφανισμό. Σήμερα, με μεγαλύτερους πάγκους και με δυσκολία βγαίνει το μεροκάματο» λέει χαρακτηριστικά στο halkidikifocus.gr ο κ. Αλβανός.
«Από 8-9 μέτρα και άνω πρέπει να είναι οι συγκεκριμένες διαστάσεις» υποστηρίζει.
Όπως εξηγεί, υπάρχουν έμποροι που δεν δραστηριοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε λαϊκές αγορές λόγω έλλειψης χώρων.
«Τον τελικό λόγο θα πρέπει να έχουν τα κατά τόπους Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια, καθώς γνωρίζουν τις επιμέρους ιδιαιτερότητες κάθε λαϊκής αγοράς» προτείνει ο κ. Αλβανός.
Ανατροπές έρχονται και στις άδειες που θα χορηγούνται στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής, η δραστηριότητα περιορίζεται σε δύο περιφέρειες σε σχέση με το νομό, όπου εκδόθηκε η άδεια.
Για παράδειγμα, ένας παραγωγός από τη Χαλκιδική θα μπορεί να “στήνει πάγκο” στο νομό και στη Θεσσαλονίκη. Όπως προκύπτει καθιερώνεται υποχρεωτική η επιλογή λαϊκών αγορών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
«Πάγιο αίτημά μας να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης στη Βόρεια Ελλάδα ενός διευρυμένου, αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου Οργανισμού Λαϊκών Αγορών που θα διαχειρίζεται όλα τα ζητήματα» αναφέρει ο κ. Αλβανός.
Η αναθεώρηση των αδειών “σκοντάφτει” στη χορήγηση βεβαίωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
«Ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο ευνοϊκότερη μεταχείριση. Η ραγδαία πτώση του τζίρου μάς εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Πολλοί συνάδελφοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ορισμένοι επέλεξαν τις 12 δόσεις μαζί με τις τρέχουσες εισφορές» εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου.
Την ίδια ώρα εξοντωτικά είναι –όπως λένε οι επαγγελματίες- τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά τη διάρκεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Δεν ζητάμε να μας τα χαρίζουν, ωστόσο πρόστιμα της τάξης των 2000-3000 ευρώ ακόμη και για απλές αγορανομικές παραβάσεις είναι πολύ υψηλά» ξεκαθαρίζει ο κ. Αλβανός.
Η δημιουργία «αγορών χωρίς μεσάζοντες» στις έδρες των καλλικρατικών Δήμων, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, δεν βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του κλάδου. «Ούτε και στις λαϊκές αγορές, όπου δραστηριοποιούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων υπάρχουν μεσάζοντες» τονίζει.
Εκτός από το υπόμνημα με τις αντίστοιχες προτάσεις, η αντιπροσωπεία των Σωματείων Λαϊκών Αγορών που μετέβη στην Αθήνα, διεμήνυσε ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν βελτιώσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις για την προάσπιση και των συμφερόντων των καταναλωτών.