Μουσταλευριά: Παραδοσιακή αγιορείτικη συνταγή
- Γράφτηκε από τον Αγιαννίδου Αθηνά
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΓΕΥΣΗ ΓΝΩΣΗ
- Εκτύπωση
Μας το ζητήσατε και σας το δίνουμε! Κάποιοι δηλώνουν λάτρεις της μουσταλευριάς. Μερακλήδες θα τους έλεγε κανείς, μιας και το γευστικό αποτέλεσμα, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ιδιαίτερο και απόλυτα Διονυσιακό. Φροντίσαμε να έχετε την καλύτερη συνταγή...
Ένα παραδοσιακό, μυρωδάτο και πολύ γευστικό γλυκό της εποχής είναι η μουσταλευριά. Κύριο συστατικό του είναι ο μούστος, ενώ οι ρίζες του ανάγονται στα αρχαία χρόνια όπου ήταν γνωστό ως οινούτα, ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος.
Για την παραδοσιακή Μουσταλευριά θα χρειαστούμε:
3 ½ φλυτζάνια μούστο
½ φλυτζάνι νισεστέ
½ φλυτζάνι νερό
Σουσάμι
Κανέλα
Αμύγδαλα ή καρύδια ασπρισμένα και κοπανισμένα
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο. Σε ένα μπολ διαλύουμε το νισεστέ. Μόλις βράσει ο μούστος , ρίχνουμε το χυλό με το νισεστέ λίγο – λίγο και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην σβολιάσει. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε σε μπολ που έχουμε ρίξει πρώτα νερό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι , την κανέλα και τους ξηρούς καρπούς.
Ιστορικά...
Μουσταλευριά φτιάχνουμε με μούστο. Απο την αρχαιότητα,ο μούστος και τα παράγωγα του ,ηταν κύρια γλυκαντική ουσία .
Ο Αθήναιος καταγραφει το πετιμέζι, κάνοντας προφανές ότι στον αρχαίο κόσμο αυτή η μορφή του παχύρρευστου μούστου -όπως προκύπτει μετά από βράσιμο- είχε ευρεία χρήση. Ο ίδιος συγγραφέας κάνει λόγο για τον «γλυκίνα των Κρητών», ένα είδος άρτου, ο οποίος παρασκευαζόταν με γλυκό μούστο και λάδι ελιάς.
Ο Απίκιος καταγράφει πολύ συχνά την παρασκευή σάλτσας με την προσθήκη σταφίδων και βρασμένου χυμού σταφυλιών, όπως και μια ενδιαφέρουσα συνταγή για πάπια μαγειρεμένη με δαμάσκηνα και παχύρρευστο .
Στο βυζαντινό κόσμο «οινούντα ή μουστόπιταν» αποκαλούσαν τη μουσταλευριά.
Η μικρασιάτικη κουζίνα χρησιμοποίησε πάρα πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσει γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια ή η γλυκοκολοκύθα βρασμένα με πετιμέζι (ρετσέλια), η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.
πληροφορίες βρήκαμε:
mageirikesdiadromes.gr
Την παραδοσιακή αγιορείτικη συνταγή βρήκαμε:
dogma.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Αγιαννίδου Αθηνά
- Κάθε άνθρωπος, αρκεί να έχει θέληση και να ακολουθεί τις καθοδηγήσεις-συμβουλές του δασκάλου του μπορεί σε λίγα χρόνια να καταφέρει να συντάσσει ένα κείμενο στα αγγλικά, εκφράζοντας τα επιχειρήματα του ορθά και με πλούσιο λεξιλόγιο.
- Αμύγδαλο το αντιβιοτικό
- Πόσο καλός είσαι στο θέμα «ψάρι»;
- Κριθαρότο με άρωμα Μεσογείου
- Μια κρέπα πάντα είναι ευπρόσδεκτη...