Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αποφάσισαν Τσίπρας και Βούτσιτς (βίντεο)

tsipras vousits

Πρώτη συνεδρίαση την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη

Τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αποφάσισαν από κοινού ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς, το οποίο μάλιστα θα συνεδριάσει την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βελιγράδι.
«Συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε και να συστήσουμε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή άνοιξη, μια πόλη που έχει ιστορικό ρόλο στη σχέση μας, αλλά πρέπει να αποκτήσει και κομβικό στρατηγικό ρόλο για το μέλλον μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, με τον Σέρβο Πρωθυπουργό να αναγνωρίζει από την πλευρά του, ότι «δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε μια μέρα, αλλά οι χώρες μας από κοινού ατενίζουν το μέλλον», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «εδώ και επτά χρόνια δεν είχαμε τόσο υψηλή συνάντηση».
Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εξειδικεύοντας τους τομείς συνεργασίας, υποστήριξε πως «ανοίγονται ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας, της πληροφορικής, της υψηλής τεχνολογίας, όπως το εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης Βελιγραδίου -Θεσσαλονίκης». Αλλά δεν έμεινε εκεί, αφού έκανε λόγο για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εκτείνεται από τον Πειραιά στο Βελιγράδι. Επίσης ένα άλλο μεγάλο έργο που, όπως παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, «μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων - πρέπει να πάψει να αλλάζει η γεωγραφία με πολεμικές παρεμβάσεις» είναι η ιδέα της υδάτινης διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η ΕΕ, το πρόγραμμα Γιούνκερ, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς αναφέρθηκε στις οικονομικές -εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών και πώς αυτές μπορούν από κοινού να βελτιωθούν, αφού, κατά την άποψη του Βελιγραδίου, δεν είναι ακόμη σε μεγάλο ύψος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένας τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους, αλλά και στο ότι παρατηρείται πλέον άνοδος των αφίξεων από την Ελλάδα. Παράλληλα, πρότεινε την αύξηση εξαγωγών σερβικών τροφίμων προς τη χώρα μας. Ωστόσο, θέμα - κλειδί για τις οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών, είναι να καταστεί ταχύτερη η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου.

Ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, έκλεισαν νωρίτερα οι εργασίες του ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Με τη συμμετοχή 70 επιχειρηματιών από τη χώρα μας και άλλων 150 από τη Σερβία.
Αυτό ακριβώς, την πολυπληθή συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ. Διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία». Και μάλιστα, συνέχισε, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020