ΡΟΗ 24/7:

Νέα ένταση στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας

komvoi

Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν ρωσικό εξοπλισμό που πέρασε τα σύνορα τη νύχτα - Ότι επιτέθηκαν στο κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια τους κατηγορούν οι Ρώσοι


Νέα εστία έντασης σήμερα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με αφορμή την ανθρωπιστική βοήθεια που θέλουν να περάσουν οι Ρώσοι. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής πως είχε πληροφορίες ότι ρωσικός εξοπλισμός πέρασε τα σύνορα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το απόγευμα της Παρασκευής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος δήλωσε πως ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε και εξουδετέρωσε μέρος του εξοπλισμού αυτού.

Λίγο αργότερα την είδηση αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Την ίδια ώρα Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν τους Ουκρανούς πως στην πραγματικότητα επιτέθηκαν στο κονβόι των φορτηγών με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους ρωσόφωνους, το οποίο επίσης πέρασε σε ουκρανικό έδαφος τη νύχτα.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μέχρι το μεσημέρι το κονβόι των φορτηγών δεν είχε φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο ελέγχου στο Ντονέτσκ, όπως λανθασμένα είχε μεταδοθεί από την ουκρανική πλευρά νωρίτερα.

Όπως επιβεβαίωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το κονβόι παραμένει σταθμευμένο περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Πολ Πίκαρντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιθεώρηση δεν έχει ξεκινήσει, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα από έναν εκπρόσωπο τύπου του ουκρανικού στρατού, το Λεονίντ Ματιούκιν.

«Κανένα φορτηγό δεν έχει φθάσει στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Οι Ουκρανοί τελωνειακοί και συνοριοφύλακες έχουν περάσει τα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας για να εργαστούν μαζί με τους Ρώσους συναδέλφους με στόχο να δώσουν το πράσινο φως για να περάσουν τα σχεδόν 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους κατοίκους στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο επιβεβαίωσαν ότι κανένα φορτηγό δεν έχει φθάσει.

Νωρίτερα σήμερα ο Λεονίντ Ματιούκιν, ο εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού, είχε δηλώσει ότι «η επιθεώρηση έχει ξεκινήσει στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ (Ρωσία)».

Εν τω μεταξύ, με βάση και τις πληροφορίες για τα ρωσικά άρματα που πέρασαν τη νύχτα τα σύνορα, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία.

«Εάν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, ακόμα και αν καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι μια «ρωσική έφοδος» πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία κατά η διάρκεια της νύχτας χωρίς να την χαρακτηρίσει «εισβολή».

«Χθες το βράδυ είδαμε μια ρωσική έφοδο, πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα» είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό άμυνας της Δανίας.

«Απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μια συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και αποτελεί μια ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχίζομενης ρωσικής εμπλοκής στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας».

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή