xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ξεκίνησε η "εναέρια" επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές

ekav aerodiakomidi

Βάση ασθενοφόρου ΕΚΑΒ και στην Ιερισσό

Σε "εναέρια" επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται ήδη, από την Πρωτομαγιά, το ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία, νωρίτερα από πέρσι, οπότε μπήκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα επιτήρησης και αεροδιακομιδών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για τις αεροδιακομιδές, το ΕΚΑΒ χρησιμοποιεί ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ώστε να συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες, τις ημέρες αιχμής, δηλαδή κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

"Ξεκινήσαμε νωρίς φέτος, πέρσι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο. Από τη στιγμή που έφτασε στη Θεσσαλονίκη το ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, αποφασίσαμε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Ήδη, την Πρωτομαγιά το πλήρωμα του ελικοπτέρου έκανε την πρώτη βάρδια για την άμεση επέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις ατυχημάτων" ανέφερε στο Μακεδονικό Πρακτορείο η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Χρυσή Ματσικούδη.

Το ελικόπτερο, στελεχωμένο με γιατρό και διασώστη του ΕΚΑΒ έχει τη δυνατότητα αεροδιακομιδών (stand by alert) με στόχο την άμεση μεταφορά τραυματιών και ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο αλλά και τη γρήγορη "αποδέσμευση" των ασθενοφόρων από ένα περιστατικό. Όπως διευκρίνισε η κ. Ματσικούδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα όχι μόνο για τα έκτακτα γεγονότα στο δρόμο της Χαλκιδικής αλλά σε οποιοδήποτε σημείο της Κεντρικής Μακεδονίας κριθεί απαραίτητο. "Δεν καλύπτουμε μόνο την Χαλκιδική αλλά την ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Αν προκύψει επείγον περιστατικό για μεταφορά, αν πρέπει να μείνει ελεύθερο ασθενοφόρο σε κάποιο σημείο, αναλόγως θα κρίνουμε και θα επιχειρούμε".

Η πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε τα εξαιρετικά αποτελέσματα του προγράμματος αεροδιακομιδών, υπογραμμίζοντας ότι η ευελιξία και η συνεννόηση με τα επίγεια μέσα βοήθησαν ασθενείς αλλά και το έργο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

"Υπήρξαν ασθενείς που δεν κινδύνευε η ζωή τους, ωστόσο δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε Κέντρα Υγείας ή ακόμα και σε νοσοκομείο τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα έγινε πέρσι αεροδιακομιδή για ανάταξη εξαρθήματος από την Αμμουλιανή. Δεν υπήρχε εφημερία ορθοπεδικού στη Χαλκιδική. Η μεταφορά του ασθενή επίσης θα έπαιρνε ώρες και θα απασχολούσε ένα πλωτό σκάφος και ένα ασθενοφόρο" επισήμανε η κ. Ματσικούδη.

Βάση ασθενοφόρου ΕΚΑΒ και στην Ιερισσό

Η πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε και στη λειτουργία από τις αρχές του μήνα μίας επιπρόσθετης βάσης για ασθενοφόρο στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. "Ένα ασθενοφόρο και δύο άτομα προστέθηκαν για να ενισχύσουν το έργο του ΕΚΑΒ. Δεν επαρκεί βέβαια, δεν θα υπάρχει 24ωρη κάλυψη, ωστόσο είναι μία μικρή ανάσα” είπε η κ. Ματσικούδη επισημαίνοντας ότι "θα αλληλοκαλύπτονται οι βάρδιες με τα ασθενοφόρα του Αγίου Νικολάου και των γύρω περιοχών”.

επιστροφή στην κορυφή