Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δυναμικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια για τους παραγωγούς σιτηρών

18644430 10213517288834570 1334840498 n

Σε αποτύπωση των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία προχωρούν οι υπηρεσίες

Αποφασισμένη να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σιτοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής εξαιτίας της ξηρασίας, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή σοδειά τους να καταστρέφεται, εμφανίζεται η ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρωί της Τρίτης, αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων της Χαλκιδικής συναντήθηκε στον Πολύγυρο, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Γιώργο, παρουσία όλων των Περιφερειακών Συμβούλων του Νομού και της Διευθύντριας Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε.Χ., για να συζητήσουν το σοβαρό θέμα της παρατεταμένης ξηρασίας στις αροτριαίες καλλιέργειες.

«Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού εκτός από τη Χαλκιδική, ανάλογη είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες. Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση για τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά εξαιτίας της ξηρασίας», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο κ. Γιώργος.

Ειδικότερα, άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός πλέγματος δράσεων που περιλαμβάνει:

-Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από ειδικά υπηρεσιακά κλιμάκια της Π.Κ.Μ.

-Σύνταξη μελέτης τεκμηρίωσης πιθανών απωλειών παραγωγής και οικονομικών επιπτώσεων που οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία.

-Προγραμματισμός παρεμβάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας η οποία δεν προβλέπει αποζημιώσεις για απώλειες παραγωγής λόγω ξηρασίας.

-Αναζήτηση αποζημιώσεων από άλλες πηγές.

«Με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε θα μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τους καλλιεργητές. Η αποτύπωση που θα κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τεκμηριώνει το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία» εξήγησε μιλώντας στο halkidikifocus.gr η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.

Ωστόσο, η ίδια υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, καθώς όπως είναι γνωστό η ξηρασία καλύπτεται από τον Οργανισμό.

18581556 1918323505114723 7273041554181394460 n

«Η διοίκηση της Περιφέρειας αφουγκράστηκε την αγωνία των παραγωγών και ευελπιστούμε μέσω των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες αγρότες» ανέφερε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

2015 05 23 agrotes 02

Σύσκεψη και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα που διεξαγόταν η συνάντηση στον Πολύγυρο, ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παπά, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Ζημιές εντοπίζονται ανά περιοχή σε καλλιέργειες δημητριακών τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Θεσσαλονίκης» σημείωσε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου Χρήστος Τσιλιάς.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ανάληψη των πρωτοβουλιών. Ωστόσο, καταδίκασε τη στάση του ΕΛΓΑ απέναντι στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

«Είναι απαράδεκτο να απουσιάζουν από τη σύσκεψη που συγκλήθηκε στην Περιφέρεια η διευθύντρια και στελέχη από το γραφείο Β. Ελλάδας του καθ’ ύλην αρμόδιου Οργανισμού. Αγνόησαν ακόμη και τους αιρετούς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους» κατήγγειλε ο κ. Τσιλιάς.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του halkidikifocus.gr, ο δρόμος για την αποζημίωση των παραγωγών αναμένεται δύσβατος παρά τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο ΕΛΓΑ με δυσκολία θα καταβάλει αποζημιώσεις λόγω του ισχύοντος κανονισμού και η μόνη περίπτωση είναι η τροποποίησή του.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες η χρηματοδότηση να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένη την παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται στη Νότια Ευρώπη και με το επιχείρημα ότι οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν αποζημιώσεις, η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι αυτό είναι ανέφικτο λόγω δημοσιονομικών εμπλοκών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 23 Μαϊος 2017 20:33
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2