xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στην Αμφίπολη Μητσοτάκης - Τζιτζικώστας

15642f55193eb55a58b4a656cae36707 XL

Παρουσία στελεχών της ΝΔ

Την ανασκαφή της Αμφίπολης στο λόφο Καστά επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο λόφο Καστά και την ευρύτερη περιοχή έγινε παρουσία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Σερρών Κώστα Καραμανλή και Φωτεινής Αραμπατζή, των Βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη και Σάββα Αναστασιάδη, του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, των Δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων των τοπικών φορέων των Σερρών, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπης Μάλαμα και της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε στην περιοχή και την ανασκαφή ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο το σπουδαίο μνημείο και παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις κυριότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια για τη στήριξη της ανασκαφής. «Θα στηρίξουμε την ανασκαφή με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί, να προστατευτεί το μνημείο, να γίνει ο χώρος επισκέψιμος και με μια διεθνή εκστρατεία προβολής να αναδείξουμε την περιοχή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά το παρελθόν μαζί για την Αμφίπολη επισκέφτηκε σήμερα το μοναδικό αυτό μακεδονικό μνημείο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στοιχεία που το καθιστούν παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον ενημέρωσα για το πώς ξεκίνησε η ανασκαφή το 2012, όταν πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πίστεψε σ’ αυτό το σημαντικό εύρημα και χρηματοδότησε την έναρξη της ανασκαφής με 100.000 ευρώ. Αλλά και για τη συνέχεια, για την πορεία των ανασκαφών μέχρι σήμερα, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκταμιεύει το επόμενο διάστημα κονδύλια ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η αναστήλωση, ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαιολογικού τόπου, ώστε να γίνει επισκέψιμο από τους πολίτες. Ταυτόχρονα μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg "Ελλάδας – Βουλγαρίας", σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού, διασφαλίσαμε κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου. Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ ως Αντιπολίτευση σήμερα και ως Κυβέρνηση αύριο θα σταθεί σ’ αυτό το μνημείο, θα το στηρίξει και θα φροντίσει να γίνει παγκοσμίως γνωστό, αναβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο να καταστεί, το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα έπρεπε με ευθύνη της Κυβέρνησης και πως δεν έπρεπε μια τόσο σημαντική ανασκαφή να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για τη σταθερή προσπάθειά του να συνεχιστεί η ανασκαφή, να προστατευτεί το μνημείο και να αναδειχτεί η ευρύτερη περιοχή. «Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα -όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί- κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι Μακεδονικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν συναντούμε τέτοια μνημεία κάθε μέρα και για μια χώρα με εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά».

επιστροφή στην κορυφή