xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Η ανθρώπινη ιστορία πίσω από τα Express market της Ν. Ποτίδαιας

18742609 1738936699456217 1101980823 o

Όταν η προσπάθεια και η θέληση αποδίδουν καρπούς

Ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Express market βρίσκεται στη Ν. Ποτίδαια. Είναι ένα σούπερ μάρκετ που διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχει επεκταθεί. Η φιλική εξυπηρέτηση και οι κουβεντούλες που γίνονται μεταξύ των πελατών και των υπαλλήλων σου θυμίζουν το παντοπωλείο της γειτονιάς μιας άλλης εποχής.
Ιδιοκτήτες του είναι ο Πέτρος και οι Μαρία. «Κουβαλούν» μια ολόκληρη ιστορία αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση για να φτάσουν σήμερα να είναι ιδιοκτήτες ενός σούπερ μάρκετ. Ο Πέτρος και η Μαρία είναι Αλβανοί. Ήρθαν στη χώρα μας το 1992. Μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και μια αξιοπρεπή ζωή και παράλληλα αφήνοντας πίσω κάθε τι δικό τους.
«Ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή», λέει η Μαρία, μιλώντας στο halkidikifocus. «Δεν σκοπεύαμε να μείνουμε πολλά χρόνια. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν φανταζόμασταν ότι θα κάναμε δικιά μας δουλειά. Δύο τρία χρόνια θέλαμε να μείνουμε, ίσα ίσα να μαζέψουμε χρήματα και να γυρίσουμε πίσω», προσθέτει. Ωστόσο ήδη συμπληρώνουν 25 χρόνια στη Χαλκιδική, μεγάλωσαν τα παιδιά τους και έφτιαξαν μια επιχείρηση, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι με την εργατικότητα και τη θέληση, μπορούν να τα καταφέρουν. «Ήταν δύσκολα», μας λέει η Μαρία, «αλλά μας βοήθησε πολύ ο κόσμος και τα καταφέραμε», συμπληρώνει.
«Στην αρχή δυσκολευτήκαμε» συνεχίζει την αφήγησή της η Μαρία, «κατ’ αρχήν ήταν το θέμα της γλώσσας. Έπρεπε να μάθουμε ελληνικά για να μπορούμε να συνεννοηθούμε». Αρχικά το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Ν. Φώκαια και άρχισαν να εργάζονται και οι δύο σε ταβέρνα. Αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στη Ν. Ποτίδαια. Όπως μας αφηγείται η Μαρία, μόλις έφτασαν στο χωριό, αναζητώντας σπίτι για να νοικιάσουν, γνώρισαν μια ηλικιωμένη κυρία, που τους νοίκιασε το σπίτι. «Βρήκαμε δουλειά σε μια ταβέρνα, αλλά η κυρία που μας νοίκιασε το σπίτι μου πρότεινε να τη φροντίζω - συνεχίζει την αφήγηση - κι έτσι έκανα. Κάτω από το σπίτι υπήρχε ένα σούπερ μάρκετ, το οποίο κάποια στιγμή έκλεισε. Τότε μας πρότειναν να το πάρουμε εμείς και να το δουλέψουμε. Τα χάσαμε. Δεν ξέραμε τίποτα από τη δουλειά. Έπρεπε να τα μάθουμε όλα από την αρχή».

expres m1

Και τα έμαθαν. Έχουν το σούπερ μάρκετ εδώ και 10 χρόνια. Πέρυσι μάλιστα, όταν το κρεοπωλείο που στεγαζόταν στο διπλανό χώρο μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο, η οικογένεια αποφάσισε να επεκτείνει το σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας και κρεατικά στα προϊόντα που προσφέρουν στους πελάτες τους.

18767059 1738936736122880 355048783 o

 

Σήμερα απασχολούν 7 υπαλλήλους, ωστόσο δεν έπαψαν και οι ίδιοι και τα παιδιά τους που πλέον μεγάλωσαν, να δουλεύουν καθημερινά.
Ρωτώντας τη Μαρία, πώς θεωρεί ότι τα κατάφεραν, μας είπε: «Πολύ δουλειά και υπομονή».

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 28 Μαϊος 2017 13:24
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2