ΡΟΗ 24/7:

Διατροφικές Οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

caner

Στις Η.Π.Α. ετησίως καταγράφονται 500.000 θάνατοι από καρκίνο

 

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία (AΑΕ), το ένα τρίτο των καρκίνων συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα, παράγοντες που μπορεί να τροποποιηθούν.

Διατροφή και καρκίνος

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των τελευταίων ερευνητικών μελετών έγκειται στο ότι διαπιστώνουν πως παρότι ο καρκίνος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομούμενες μεταλλάξεις, δηλαδή αλλαγές στο DNA, οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου, όπως η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή και το κάπνισμα, φαίνεται να μην είναι κληρονομήσιμοι. Στα τέλη του 2006 η Αμερικάνικη Αντικαρκινική εταιρεία (AΑΕ) δημοσίευσε τις τελευταίες υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου.
Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τόσο την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, με στόχο τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σωματικού βάρους, όσο και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, οι διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθώνται για την πρόληψη του καρκίνου έχουν ως εξής:

Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης πλούσιων σε φυτικές ίνες
Περιορισμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος (π.χ. βούτυρο, κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, σάλτσες, κέικ)
Καθημερινή κατανάλωση 5 τουλάχιστον μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης
Περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων προϊόντων
Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (2 ποτήρια καθημερινά για άντρες και 1 ποτήρι για γυναίκες)
Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας ή έντονης καθημερινής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις συνήθεις δραστηριότητες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, 45 – 60 λεπτά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα είναι η βέλτιστη συχνότητα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος των παχέος εντέρου και μαστού, ενώ μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν η φυσική δραστηριότητα διακόπτεται από μια ηλικία και μετά, ο κίνδυνος για καρκίνο εξακολουθεί να είναι μειωμένος. 
Τέλος, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να επιτευχθεί με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μερικές εύκολα εφαρμόσιμες πρακτικές για την αποφυγή της καθιστικής ζωής είναι οι παρακάτω:

Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ
Πηγαίνετε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στον προορισμό σας, εφόσον είναι εφικτό
Κάνετε ένα μικρό διάλειμμα στη δουλειά για μια μικρή βόλτα
Καθιερώστε διακοπές που περιλαμβάνουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα και όχι απλώς ταξίδι με το αυτοκίνητο.

 


Σολωμού Ελένη, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

logodiatrofis.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2