Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η γελοιοποίηση της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη χτύπησε κόκκινο"

20170531 182500

Αποκαλύψεις από την αντιπολίτευση για τα νερά της Μεγάλης Παναγίας

Για ψέμα και παραπληροφόρηση κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, η παράταξη της μειοψηφίας "Όραμα Πολιτών" του Χρήστου Πάχτα. Αφορμή στάθηκε όσα τέθηκαν στην τελεταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τις διερευνητικές γεωτρήσεις της μεταλλευτικής εταιρείας στη θέση "Τσικάρα" της Μεγάλης Παναγίας.

"Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 30-05-2017 αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά η άγνοια, το συνειδητό ψέμα, η προσπάθεια παραπλάνησης και παραπληροφόρησης της Κοινής Γνώμης καθώς και η υποκρισία και η έλλειψη κάθε σοβαρότητας από πλευράς Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή των Σκουριών. Ότι δηλαδή αυτές οι δραστηριότητες άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την υδροδότηση του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη.

Η γελοιοποίηση της Δημοτικής Αρχής χτύπησε κόκκινο. Η αδυναμία της να υποστηρίξει στοιχειωδώς το περιεχόμενο των δημοσίων καταγγελιών της, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας της Μεγάλης Παναγίας , ότι δήθεν «βλέπουν το νερό να εξαντλείται και εξαφανίζεται» ακόμη και «να μολύνεται» ήταν κραυγαλέα", αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση.

"Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους", συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, παραθέτοντας συγκεκριμένα γεγονότα και επιχειρήματα.

1. Λίγο πριν από το Πάσχα, μέρος του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας παρέμεινε χωρίς νερό για περίπου μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της: «φταίνε οι γεωτρήσεις στις Σκουριές».
Όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, αποκαλύφθηκε από τους τεχνικούς ότι, λόγω βλάβης ήταν βουλωμένα τα φίλτρα της μονάδος επεξεργασίας για την απομάκρυνση του σιδήρου, του μαγγανίου και των οργανικών ουσιών , που ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαμε φροντίσει να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν, ενώ υπήρχε άφθονο νερό, αυτό να μην περνά από τα φίλτρα προς τη δεξαμενή ύδρευσης για να τροφοδοτήσει τον οικισμό. Μετά την αποκατάσταση της βλάβης η υδροδότηση του οικισμού επανήλθε κανονικά.

Απλά άργησαν να καταλάβουν ότι δεν «έφταιγαν οι Σκουριές».

Προσπάθησαν να καλύψουν την ανικανότητα και την αδιαφορία τους ανακαλύπτοντας και πάλι τον μισητό εχθρό, τα μεταλλεία, τις Σκουριές.

2. Τόσο στο Δελτίο Τύπου του Δήμου στις 23-05-2017, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30-05-2017 η Δημοτική Αρχή ισχυρίστηκε ότι: « οι καταστροφικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (η εταιρία) στη Β.Α Χαλκιδική και περιλαμβάνουν αντλήσεις αποστράγγισης σε γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών και ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Τσικάρας... προκάλεσαν υποβιβασμό της υπόγειας στάθμης νερού της περιοχής γεγονός που έγινε φανερό από τη μείωση της παροχής των γεωτρήσεων από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός της Μεγάλης Παναγίας και από την εξαφάνιση του νερού από το γεωτεχνικό φράγμα... οι εργασίες αυτές συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην αποστράγγιση της περιοχής».

3. Αναφορικά με το φράγμα του Αγίου Γεωργίου.

Όταν την 01-01-2011 αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, στην πρώτη θητεία του Καλλικτρατικού Δήμου, το νερό στις βρύσες των καταναλωτών της Μεγάλης Παναγίας είχε δυσάρεστη οσμή , θολότητα και χρώμα καφετί.

Τον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας υδροδοτούσε η γεώτρηση Προφήτη Ηλία, η οποία παρουσίαζε και το πρόβλημα ποιότητας .

Κοντά στην γεώτρηση και σε απόσταση 200 μέτρων, είναι κατασκευασμένο το φράγμα του Αγίου Γεωργίου. Το φράγμα λειτουργούσε περίπου τρία χρόνια και η λεκάνη κατάκλισης δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Οι αναλύσεις του νερού στη βάση του φράγματος ανέδειξαν πολύ υψηλή συγκέντρωση σε δισθενή σίδηρο και μαγγάνιο, έντονη κακοσμία και το κιτρινωπό χρώμα. Κλήθηκε εξειδικευμένη εταιρία για την απόφραξη του φράγματος και στη συνέχεια ανατέθηκε σε εργολάβο ο καθαρισμός της βάσης του φράγματος και των πρανών της λεκάνης. Απομακρύνθηκαν πάνω από 50 ρίζες δέντρων , οι οποίες ενώ είχαν κοπεί τα δέντρα δεν είχαν απομακρυνθεί , με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονες συνθήκες αποσύνθεσης εντός της λεκάνης του φράγματος με έντονη οσμή.

Το στρώμα οργανικής ύλης από σάπια φύλλα, κλαδιά και πεθαμένα ζώα που βρισκόταν στη βάση του φράγματος ξεπερνούσε το ένα μέτρο.

Αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας κατάστασης, ήταν η γεώτρηση να έχει επηρεαστεί από τον ταμιευτήρα του φράγματος που ήταν δίπλα της . Με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας του νερού για την απομάκρυνση του σιδήρου, μαγγανίου και οργανικών ουσιών καθώς και την κατασκευή νέας υδατοδεξαμενης, αποδώσαμε καθαρό το νερό κατανάλωσης στον οικισμό. Τα έργα αυτά κόστισαν ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

Από τότε, καλοκαίρι του 2011, για να προστατεύεται η γειτονική στο φράγμα υδρευτική γεώτρηση του οικισμού, ο σωλήνας εκκένωσης του φράγματος παραμένει σταθερά ανοιχτός. Και όσο ο σωλήνας εκκένωσης είναι ανοιχτός, η στάθμη του φράγματος δε μπορεί παρά να είναι χαμηλή.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη φωτογραφία στις 30-05-2017, ελάχιστες μόνο μέρες μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή .

Σε κάθε περίπτωση το φράγμα τροφοδοτείται από επιφανειακά νερά και δε μπορεί να επηρεαστεί από καμιά μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, πόσο μάλλον όταν αυτή δεν έχει καν ξεκινήσει και κυρίως και πάνω από όλα, χωροθετείται σε περιοχή διαφορετικής υδρολογικής λεκάνης .

Πόσο ψέμα , πόση διαστρέβλωση της αλήθειας, πόση ανευθυνότητα.

4. Ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Τσικάρας.

Πρόκειται για μία δειγματοληπτική γεώτρηση άντλησης, όχι νερού, αλλά λήψης καρότου, πετρώματος , υπεδάφους. Ερευνάται το υπέδαφος, τα πιθανά κοιτάσματα.
Αυτού του είδους οι ερευνητικές γεωτρήσεις μετά την ολοκλήρωσή τους σφραγίζονται ολοσχερώς με σκυρόδεμα.

Δεν έχουμε να κάνουμε με υδρογεωτρήσεις, δεν αντλείται νερό. Δεν γίνεται καμία απολύτως παρέμβαση στον υδροφόρο ορίζοντα. Εξάγεται το καρότο- πέτρωμα και στη συνέχεια η γεώτρηση σφραγίζεται με μπετό.
Καμία δειγματοληπτική γεώτρηση λήψης καρότου δε μπορεί να «υποβιβάζει την υπόγεια στάθμη νερού της περιοχής» από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τον υδροφόρο ορίζοντα.

Και πάλι ψέματα και πάλι η γνωστή τακτική της σκόπιμης παραπληροφόρησης.

5. Σχετικά με τις «καταστροφικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αντλήσεις αποστράγγισης σε γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της επένδυσης , η μεταλλευτική εταιρία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύστημα προ-αποστράγγισης μέσω γεωτρήσεων, για την περιβαλλοντικά και τεχνικά ασφαλή λειτουργία του μεταλλείου. Έτσι γίνεται σε όλο τον προηγμένο κόσμο όπου υπάρχουν στοές.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να κολυμπούν καθώς εργάζονται στις στοές. Πρέπει να προστατεύονται από τα υπόγεια νερά.
Επίσης η ΚΥΑ, δηλαδή ο νόμος του Κράτους επιβάλλει στην εταιρία για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους , κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου, την περίσσεια των αντλούμενων υδάτων να την επιστρέφει στο ίδιο υπόγειο υδατικό σύστημα με εφαρμογή συστήματος γεωτρήσεων εισπίεσης.

Το έργο όμως των Σκουριών είναι ουσιαστικά εδώ και ενάμιση χρόνο σταματημένο με ευθύνη της Κυβέρνησης , παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Έτσι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μεταλλευτική παραγωγική δραστηριότητα για να πραγματοποιηθούν αντλήσεις από γεωτρήσεις και στη συνέχεια επαναφορά στο υπόγειο υδατικό σύστημα των περίσσειων αντλούμενων νερών.

Επιπρόσθετα, είναι τελείως παράλογο να ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή ότι είναι δυνατόν να επηρεάζονται οι υδρευτικές γεωτρήσεις της Μ. Παναγίας, από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των Σκουριών όταν αυτές χωροταξικά ανήκουν σε διαφορετική υδρολογική λεκάνη. Αυτό το πρωτοφανές για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο διαστρεβλώνει η Δημοτική Αρχή.

6. Ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο, να μας ενημερώσει εάν οι καταγγελίες του βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία, μετά από επιστημονική έρευνα και ανάλυση. Αν υπάρχουν στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν, να μας κατατεθούν. Η απάντηση του αφοπλιστική: «όχι δεν υπάρχουν στοιχεία, θέλουμε να προλάβουμε την καταστροφή».

Ο Γκέμπελς είχε αναγάγει σε επιστήμη αυτή τη στρατηγική : «Λέγε, λέγε όλο και κάτι θα μείνει». Πόσο μάλλον όταν όλες αυτές οι ανοησίες, επαναλαμβάνονται και διαδίδονται από τα γνωστά κυκλώματα συκοφάντησης της επένδυσης στην περιοχή μας. Βασισμένοι στο ψέμα, την παραπληροφόρηση, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της επένδυσης .

Ότι ακόμη λιγότεροι έχουν τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις για να κρίνουν και να αξιολογήσουν τα ανυπόστατα δημοσιεύματα.

Ότι ο απλός πολίτης χωρίς έγκυρη ενημέρωση, αλλά και μακριά από τα πραγματικά γεγονότα, είναι ευάλωτος στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία μιας παραπολιτικής φιλολογίας που εδώ και χρόνια έχει ευδοκιμήσει στην περιοχή.

7. Από τον Σεπτέμβρη του 2013, ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την εταιρία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υιοθετήσαμε ένα ευρύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης των Μεταλλευτικών – Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Έτσι, από πλευράς εταιρίας πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι των νερών των πόσιμων γεωτρήσεων των Κοινοτήτων των Μαντεμοχωρίων του Δήμου. Η συχνότητα δειγματοληψίας είναι μηνιαία και υλοποιείται με τη συνεργασία της κάθε Τοπικής Κοινότητας".

"Από τον Οκτώβρη του 2014 και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής , ο νέος Πρόεδρος της Μεγάλης Παναγίας, αρνήθηκε να συμμετέχει στη μέχρι τότε διεξαγόμενη παρακολούθηση. Από τότε, η παρακολούθηση των έργων υδροληψίας στην ευρύτερη περιοχή των Μαντεμοχωρίων συνεχίζεται χωρίς όμως να εντάσσονται στο Πρόγραμμα οι γεωτρήσεις της Μεγάλης Παναγίας . Παρ' όλες τις επανειλημμένες προσπάθειες από την εταιρία, με κοινοποίηση σχετικών εγγράφων στο Δήμο Αριστοτέλη, να εντάξει και τη Μεγάλη Παναγία στο πρόγραμμα παρακολούθησης η νέα Δημοτική Αρχή συνεχίζει να το αρνείται.

Είναι η μόνη ασφαλής οδός για την ίδια , ώστε να μπορεί να συνεχίζει τη διάδοση του ψέματος. Αντί να υπηρετεί την αλήθεια ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, βασισμένη σε πραγματικές μετρήσεις και ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης , προτιμά να είναι υπηρέτης της σκόπιμης παραπληροφόρησης , δέσμια των προεκλογικών της ιδεοληψιών.

Ακόμη και αν αυτά έχουν σχέση με θέματα υψίστης σημασίας, όπως αυτό της υπεύθυνης ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης σχετικά με την επάρκεια και την καθαρότητα του πόσιμου νερού μιας περιοχής", καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

"Πώς άλλωστε θα μπορούν να διαδίδουν ανεξέλεγκτοι τα ψέματά τους όταν τα δεδομένα και οι αναλύσεις, θα κραυγάζουν για το ακριβώς αντίθετο.
Καλύτερα όλα στο σκοτάδι, για να είναι σε θέση να ποτίζουν με το δηλητήριο τους τη συνείδηση των συνδημοτών μας και της Κοινής Γνώμης.

Ο Φαρισαϊσμός και η υποκρισία σε όλο τους το μεγαλείο", καταλήγει η ανακοίνωση.

received 1830280410622889

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020