xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αποστόλου: Σε βάθος χρόνου οι αποζημιώσεις για την καταστροφή των σιτηρών στη Χαλκιδική (βίντεο)

18449833 10213418274839282 2089692329 n

- Ανάγκη επανεξέτασης το ασφαλιστικού καθεστώτος του ΕΛΓΑ

Έως και 2 χρόνια θα πρέπει να περιμένουν οι αγρότες σιτηρών στη Χαλκιδική και τις γύρω περιοχές, που είδαν τη σοδιά τους να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, για να λάβουν της αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη.

Το ιστορικό

Να υπενθυμίσουμε ότι πρώτο το halkidikifocus είχε φέρει στη δημοσιότητα το θέμα της καταστροφής των σιτηρών, αλλά και των ψυχανθών, που υπέστησαν οι αγρότες της Χαλκιδικής (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 17 Μαΐου εδώ). Επίσης στις 22 Μαΐου, 19 αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού, απέστειλαν επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, τους τρεις Βουλευτές της Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας τη συνδρομή τους «προκειμένου να ληφθεί μέριμνα από την Πολιτεία για κάλυψη της τεράστιας οικονομικής ζημίας για τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής», όπως ανέφεραν.
Το ζήτημα απασχόλησε και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με συσκέψεις τόσο στον Πολύγυρο, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας για την καταγραφή των ζημιών και οι περεταίρω ενέργειές της για να λάβουν αποζημιώσεις οι πληγέντες αγρότες το συντομότερο δυνατόν.

Η συζήτηση στη Βουλή

Στη συνέχεια η κ. Ιγγλέζη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων αν προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει άμεσα τους καλλιεργητές από κονδύλια του ΠΣΕΑ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την απάντησή του, αναφέρθηκε στο υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη τη Β. Ελλάδα και παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση στις περιπτώσεις που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριλαμβάνει και την ξηρασία των αροτραίων εκτάσεων, θέμα που απσχολεί και εξετάζει ήδη η αρμόδια επιτροπή.
Ειδικά για τώρα, τόνισε, συντάσσεται φάκελος για το ζήτημα ο οποίος και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση ώστε το Υπ. Οικονομικών να μπορέσει να καλύψει το χαμένο εισόδημα των αγροτών, αναγκαστικά μόνο μέσω των ΠΣΕΑ. «Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει άλλος τρόπος κάλυψης και αυτό χρονικά σημαίνει δυο χρόνια», τόνισε.
Στην δεύτερη τοποθέτησή της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη επέμενε στην εξεύρεση τρόπου ώστε αυτές οι αποζημιώσεις να έρθουν νωρίτερα. «Η εμπειρία όλων μας όταν πρόκειται για αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ είναι οδυνηρή και όταν πρόκειται για αγρότες σημαίνει και την αδυναμία τους να επενδύσουν για την επόμενη χρονιά. Ζητάμε από το Υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες. Προκύπτει η ανάγκη να επανεξετασθεί το ασφαλιστικό καθεστώς του ΕΛΓΑ και να συνυπολογίζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή», ανέφερε.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 16:50
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2