Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

«Η λογοτεχνία δεν μπορεί να μένει “βωβή” απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα»

19105037 10154713833553325 686602597 o

Η συγγραφέας Έλενα Χουσνή στο halkidikifocus.gr για το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα

Τα άδυτα μιας σύγχρονης μάστιγας της ελληνικής κοινωνίας επιχειρεί να προσεγγίσει η Έλενα Χουσνή στο νέο της βιβλίο με τίτλο “Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα”. Μία ιστορία με επίκεντρο τα όσα βιώνουν τα ανήλικα θύματα εξαιτίας της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας. «Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από μερικές μόλις ημέρες από τις εκδόσεις “ΚΥΦΑΝΤΑ”. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονες όμως κοινωνικές προεκτάσεις αφού καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της παιδικής πορνογραφίας και γενικότερα του ηλεκτρονικού εγκλήματος» αναφέρει στο halkidikifocus.gr η συγγραφέας.

«Στο πλαίσιο του αστυνομικού μύθου, προσπάθησα να αγγίξω, έστω και στις παρυφές του, ένα τεράστιο θέμα που σίγουρα ούτε μπορεί να απαντηθεί αλλά ούτε και να εμβαθυνθεί σε ένα μυθιστόρημα. Μπορείς απλά να το ακουμπήσεις σε μερικές πτυχές του, έμμεσα να το αναδείξεις ως μείζον, να κάνεις μια κάποια προσέγγιση, μια ακτινογραφία αν θέλετε», προσθέτει.

Ως δημοσιογράφος η ίδια, άντλησε την ιδέα για την ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου από τη σκληρή πραγματικότητα και την αμείλικτη επικαιρότητα. «Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το έργο, το θαυμάσιο έργο, της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παράλληλα η ίδια η ειδησεογραφία, δυστυχώς, όλο και συχνότερα, “φιλοξενεί” ρεπορτάζ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και εσείς, που αφορούν σε υποθέσεις εξιχνίασης κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας ή και διακινητών πορνογραφικού υλικού. Παρακολουθώντας, λοιπόν, αυτή την ροή ειδήσεων η ανησυχία για την συχνότητα των συλλήψεων και κυρίως για το τι σηματοδοτεί αυτό για την ελληνική κοινωνία με οδήγησε στο να ψάξω περαιτέρω το θέμα. Διάβασα πολύ, η έρευνα ήταν θα έλεγα εξαντλητική. Όσο διάβαζα, όσο βούλιαζα στην γνώση, τόσο στο μυαλό μου διαμορφωνόταν μια ιστορία. Αρχικά αμυδρά, στη συνέχεια με όλο και μεγαλύτερη καθαρότητα. Και έτσι κάπως γεννήθηκε σιγά – σιγά “Το παιδί με τη Ριγέ Μπλούζα”» εξηγεί η Έλενα Χουσνή.

Σημειολογικός είναι και ο τίτλος του μυθιστορήματος. «Ο τίτλος προέκυψε από το ίδιο το κείμενο. Περιγράφοντας τον αποτρόπαιο θάνατο ενός παιδιού, μέσα στο βιβλίο, το ανέφερα ως το παιδί με τη ριγέ μπλούζα. Επίσης το ριγέ παραπέμπει σε φυλακισμένους, άρα σε παραβατικότητα, σε εγκληματικότητα. Ήθελα ο τίτλος να κάνει σαφές ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ακτινογραφεί τον κόσμο των παιδιών. Δυστυχώς, βέβαια, αφορά τον αφανή κόσμο της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας που σε σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου παγιδεύει καθημερινά παιδιά. Και άλλοτε τα παιδιά είναι τυχερά και κατορθώνουν να απεμπλακούν καλώντας σε βοήθεια την οικογένεια, φίλους ή τους ίδιους τους διωκτικούς μηχανισμούς, συχνά όμως γίνονται θύματα της πιο βάναυσης και απάνθρωπης εκμετάλλευσης», αποκαλύπτει η συγγραφέας.

Για τη συγγραφή του βιβλίου απαιτήθηκε ενδελεχής έρευνα ώστε να στοιχειοθετηθεί και να αποδοθεί κατάλληλα η ιστορία. «Η έρευνα διήρκεσε περί τα δύο χρόνια. Παράλληλα με αυτή είχε αρχίσει να διαμορφώνεται η ιδέα ενός βιβλίου και για αρκετό διάστημα κρατούσα σημειώσεις με ιδέες αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο. Όταν η έρευνα είχε προχωρήσει αρκετά και ένιωσα ότι έχω κατανοήσει σε ένα σοβαρό βαθμό το θέμα της παιδικής πορνογραφίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος άρχισα να γράφω και το βιβλίο ολοκληρώθηκε έπειτα από έξι περίπου μήνες καθημερινής δουλειάς αρκετών ωρών» περιγράφει.

Το μυθιστόρημα συνδέεται και με τα προηγούμενα λογοτεχνικά έργα της Έλενας Χουσνή. «Συνδέεται κατά δύο τρόπους. Πρώτον ότι υπάρχει και σε αυτή την ιστορία η βασική ηρωίδα των δύο προηγούμενων βιβλίων, η Νάνσυ Καρβούνη, δημοσιογράφος, και μερικοί ακόμη από τους ήρωες. Κατά δεύτερον επειδή και αυτό το βιβλίο όπως και τα προηγούμενα έχει ως φόντο του την οικονομική κρίση και σε κάποια σημεία του συνδέει την ιστορία, τον μύθο ή προεκτάσεις αυτού, με την κρίση που βιώνει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα» τονίζει.

«Σε αυτό το βιβλίο, ελπίζω, να κατάφερα να περάσω τους δικούς μου προβληματισμούς και αγωνίες και την ανάγκη που νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ως κοινωνία πριν να είναι πολύ αργά. Πιστεύω βαθιά ότι η λογοτεχνία οφείλει να ασχολείται με τα δύσκολα προβλήματα της κοινωνίας. Όχι γιατί μπορεί να προτείνει λύσεις ή γιατί αυτός είναι ο στόχος της αλλά γιατί δεν μπορεί να παραμένει “βωβή” απέναντι σε τόσο μεγάλα ζητήματα», επισημαίνει με νόημα η συγγραφέας, δίνοντας το δικό της μήνυμα.

Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του βιβλίου η πρώτη εκδήλωση προγραμματίζεται τον Αύγουστο στη Σάμο. «Η πρώτη παρουσίασή του θα γίνει, όπως πάντα στην Σάμο στις αρχές Αυγούστου. Θεωρώ ηθική μου υποχρέωση αλλά το νιώθω και ως ανάγκη να παρουσιάζονται τα βιβλία μου πρώτα στη Σάμο, τον τόπο όπου ζω και αγαπώ. Και επειδή παράλληλα θέλω να πω με αυτό τον τρόπο ότι μπορεί κανείς να ζει στην επαρχία, έναν μικρό ακριτικό τόπο και να προσπαθεί να κάνει πράγματα. Από εκεί και πέρα μακάρι να καταφέρω να το παρουσιάσω και σε άλλες περιοχές. Η μετακίνηση είναι δύσκολη και ο χρόνος λιγοστός αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρω» αναφέρει η Έλενα Χουσνή.

Η υπόθεση

«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα…» Η εικόνα του επανήλθε στο μυαλό της. Μικροσκοπικό, αδύνατο. Λεπτά μακριά πόδια, όμορφα μάτια, χέρια παιδικά, κορμί παιδικό. Και δίπλα στο κομματιασμένο σώμα του ένα μπλουτζίν παντελόνι και ένα ριγέ μπλουζάκι. «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα», είπε και ήξερε ήδη πως ήθελε να μάθει τα πάντα γι’ αυτό.

Στις σκοτεινές γειτονιές του διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρανομία στήνει παγίδες στα ανύποπτα ανήλικα θύματά της. Διώκτες και διωκόμενοι, θύτες και θύματα αναμετρώνται σε μια ιστορία στην οποία νικητής πρέπει να είναι η ίδια η ζωή. Μαζί της και η παιδική αθωότητα, θησαυρός που δεν εκποιείται. Το παιδί με την ριγέ μπλούζα στοιχειώνει τη σκέψη της δημοσιογράφου Νάνσυ Καρβούνη. Όσο προχωρά την έρευνά της για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδυσώπητα πλοκάμια τους. Όμως, όπως πάντα, υπάρχει το φως που αχνοφέγγει πίσω από τα σκοτάδια. Εγγύηση ότι η μάχη δεν έχει χαθεί…

19047694 10154713832883325 245301345 n

Είπαν για το βιβλίο…

Μια γροθιά στο στομάχι δίνει η Έλενα Χουσνή με το βιβλίο της «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα». Μα όπου υπάρχει απελπισία, υπάρχει και ελπίδα. Δυνατή, υπαρκτή, σχεδόν καθημερινή ιστορία που μας αφήνει άφωνους. Ευτυχώς.
Τιτίνα Δανέλλη

Παράλληλες ιστορίες που σταδιακά συγκλίνουν και γίνονται ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με φόντο τον αδυσώπητο ζοφερό κόσμο της εκμετάλλευσης της παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία. Ένα κόσμο γεμάτο σκοτεινά κι επικίνδυνα μυστικά. Η Έλενα Χουσνή, με το τρίτο της βιβλίο, δείχνει να καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στον χώρο του κοινωνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, αναδεικνύοντας το θέμα με την απαιτούμενη ισορροπία σκληρότητας και ευαισθησίας.
Γρηγόρης Αζαριάδης

Διαδίκτυο και ηλεκτρονικό έγκλημα, ως λέξεις - έννοιες μιας νέας πραγματικότητας την οποία βιώνουμε, θίγονται με τρόπο γλαφυρό και διακριτικό στο βιβλίο της Έλενας Χουσνή. Στο «Παιδί με τη ριγέ μπλούζα» ξετυλίγεται η πλοκή μιας σκοτεινής υπόθεσης, πτυχές της οποίας ακουμπούν στη νέα τεχνολογική τάξη πραγμάτων.

Γιώργος Παπαπροδρόμου, επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η συγγραφέας

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Έθνος και Έθνος της Κυριακής, ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου. Επίσης εργάστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση Σάμου, και σήμερα είναι Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου. Το 2012 το μυθιστόρημά της της Άλικο σαν το… Αίμα έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Νωρίτερα, το 2009, είχε βραβευθεί από την ΠΕΛ με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα και περιοδικά. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο Στα άδυτα... των δυτών από τις εκδόσεις Δίαυλος. Ακολούθησε το 2016 η Χρυσή Εκδίκηση – Η πτώση μιας δυναστείας από τις εκδόσεις Κύφαντα. Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας).

επιστροφή στην κορυφή