Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Χαλκιδική: Μικρές οι απώλειες στα ξενοδοχεία μετά τη διακοπή των εκπτωτικών προκρατήσεων

hotelspisn

Τι συμβαίνει με τα “παιχνίδια ισχύος” των tour operators

Έντονος είναι ο προβληματισμός τις τελευταίες ημέρες στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου σχετικά με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τις αυξομειώσεις που παρατηρήθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση της περιόδου των προκρατήσεων (early bookings).

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ξένοι τουριστικοί πράκτορες δεν εμφάνιζαν σημαντικό μέρος των κρατήσεων σε μία προσπάθεια να παρατείνουν τις εκπτώσεις από την πλευρά των ξενοδόχων και ότι από τη μία μέρα στην άλλη οι κρατήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη έπειτα από μία περίοδο στασιμότητας. (δείτε αναλυτικά εδώ)

«Ουσιαστικά η φετινή τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται ως μία σεζόν του early booking, καθώς τους προηγούμενους μήνες η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς ήταν υψηλή, καταγράφηκαν πολλές κρατήσεις αλλά με γενναίες εκπτώσεις», σχολιάζει στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα ποσοστά των εκπτώσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου ανήλθαν έως και 30% ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και κατ’ επέκταση στη Χαλκιδικής άγγιξαν το 20%.

«Είναι γεγονός ότι με τη διακοπή των early bookings στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου δημιουργήθηκε κενό ζήτησης. Η στασιμότητα στις κρατήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκπτώσεις όπως την προηγούμενη περίοδο», υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.

«Οι συνάδελφοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους νησιωτικούς προορισμούς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για “εικονική” μείωση των κρατήσεων από την πλευρά των tour operators ώστε να επιμηκυνθεί η εκπτωτική περίοδος», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής διευκρινίζει ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε Ρόδο, Κω και Κρήτη, καθώς αριθμούν 450.000 κλίνες με τη Ρόδο να διαθέτει 150.000 κρεβάτια. «Η Χαλκιδική αριθμεί μόλις 54.000 κλίνες από τις οποίες οι 40.000 βρίσκονται στο σύστημα συνεργασίας με tour operators. Γίνεται αντιληπτό ότι τα μεγέθη είναι αισθητά διαφορετικά», επισημαίνει.

TASIOS athn

Ο κ. Τάσιος παραδέχεται ότι η καθίζηση στην ξενοδοχειακή αγορά είναι ορατή αμέσως μετά τη διακοπή του early booking. «Σ’ αυτόν τον παράγοντα αποδίδεται κατά κύριο λόγο η ικανοποίηση που εκφράσαμε στις αρχές του 2017 ως κλάδος για τη νέα σεζόν ενώ τώρα υποστηρίζουμε ότι “πάμε καλά”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτήν την περίοδο η Χαλκιδική κινείται στα περσινά επίπεδα ενώ εκτιμάται πως η φετινή σεζόν θα κλείσει τον προσεχή Οκτώβριο με μία μικρή αύξηση της τάξης του 5-7%, η οποία θα προέλθει κυρίως από τις αγορές της Κεντροδυτικής Ευρώπης κατά τη λεγόμενη χαμηλή περίοδο.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr