Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

tsipr mits

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία

Την επίθεσή του στην κυβέρνηση συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ασύστολα ψέματα και την κυβέρνηση ότι υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο, ενώ επέμεινε: «Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα».
"Δεν ζητήσατε ποτέ συγνώμη για τα ψέματα που είπατε πριν τις εκλογές του 2015", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος της διαπραγμάτευσης, επισήμανε πως ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό ανήλθε στα 100 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική αποστροφή του Πρωθυπουργού για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο Politico, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στην αντεπίθεση. «Μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή γιατί μαζί με τη Χρυσή Αυγής ρίξατε την προηγουμενη κυβέρνηση» είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των κυβερνητικών βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως αυτό που είπε στο Politico ήταν πως «η τρομοκρατία στην Ελλάδα, όχι η βία, με μία εξαίρεση, την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς», προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, λέγοντας πως έχασε τον έλεγχο της συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, καθώς και πως θα έπρεπε να είναι πιο αντικειμενικός στα καθήκοντά του.

Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, κατηγορήσε την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τα πανεπιστήμια στην ανομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έχετε κάνει κέντρα κατασκευής μολότοφ» και χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό παρατηρητή και πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ζήτημα της συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. «Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομίλησε με ισοβίτη; Περιμένω μια απάντηση» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως «όσο αγαθές μπορεί να είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται, αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες».

«Δύο τινά συμβαίνουν. Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμειξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική ή δεν τον γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν συμφωνεί να γίνει εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα αυτό.

«Ιδού η Ρόδος, ελάτε να φτιάξουμε μια εξεταστική. Εγώ δεν καλύπτω κανένα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο τέλος της ομιλίας του απάντησε σε μία ακόμη αναφορά του Πρωθυπουργού. «Τρίτη φορά κάνατε αυτή την αναφορά. Δεν γεννήθηκα ανεπάγγελτος. Εργάστηκα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και στην Εθνική, και στο εξωτερικό. Εσείς κ. Τσίπρα πού έχετε δουλέψει; Ποιος είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα και ποιος όχι; Μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πριν κατέβει από το βήμα αναφέρθηκε και σε μία φράση του Καρλ Μαρξ. «Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Καλά θα κάνετε να τον ακούσετε. Το άθλιο εκλογικό αποτέλεσμα αφορά εσάς. Η χωρίς τέλος αθλιότητα αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Η μονή σας υπηρεσία στον τόπο είναι να δώσετε επιτέλους το λόγο στο λαό. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός, για την τριτολογία του, είπε για την υπόθεση της συνομιλίας του κ. Καμμένου με τον Μανουσάκη ότι διερευνάται από τη δικαιοσύνη και «για αυτό είναι το λιγότερο άστοχο» να προτείνεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα.
«Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν του ζήτησε αυτός που είναι μέσα βοήθεια, προκειμένου -όπως έλεγε- να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι έπραξε; Του είπε να πάει στη δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει», πρόσθεσε και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ.: «Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να έκανε κάτι παραπάνω, πηγαίντε στη δικαιοσύνη, μη ζητάτε εξεταστική, πηγαίνετε να καταθέσετε ό,τι στοιχεία έχετε προκειμένου να διερευνηθεί».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις τελευταίες αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. για τις δηλώσεις του στο Politico, λέγοντας ότι ότι διέπραξε ένα ιστορικό ατόπημα, γιατί «δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά τα πράγματα, ο λαός έχει μνήμη, ο τόπος έχει νωπή ιστορία».

«Μπορείτε να έρχεστε και να μας λέτε ότι η τρομοκρατία και η βία προέρχεται μόνο από την άκρα αριστερά; Δεν υπήρξε η δολοφονία του Λαμπράκη; Του Τεμπονέρα;», ρώτησε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: «Λυπάμαι αλλά είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου και είναι ντροπή, προκειμένου να χαϊδέψετε τα αυτιά της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής να εμφανίζεστε στο κοινοβούλιο ως ανιστόρητος. Να ανακαλέσετε τη φράση αυτή και να προσδιορίσετε τη θέση σας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αρχική του τοποθέτηση για το θέμα, διευκρινίζοντας ότι στο Politico μίλησε για το ελληνικό φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρήσατε να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά του. Δεν αναφέρθηκα στη χούντα, ούτε στο τι έγινε πριν από τη χούντα, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Θα ήταν πράγματι ένα επίτευγμα, μια κατάκτηση για την Δημοκρατία, εάν εσείς που προέρχεστε από την Αριστερά, δεχόσασταν αυτή την απλή πραγματικότητα: Ότι όλες οι οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες προσπάθησαν να δώσουν έναν ιδεολογικό μανδύα σε αποτροπιαστικές πράξεις δολοφονίας, είχαν ως μήτρα το χώρο της Ακρας Αριστεράς ... Και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αυτή την ιστορική πραγματικότητα, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν, έχετε τόσο μεγάλη δυσκολία, αυτή την ιστορική πραγματικότητα, να την αναγνωρίσετε».

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο κ. Τσίπρας επέμεινε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το Politico η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ήταν πως «η βία υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα πρόσφατα χρόνια» και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., εάν άλλα είπε και άλλα δημοσιεύτηκαν, να το διευκρινίσει. «Αυτή είναι μια ανιστόρητη προσέγγιση τόσο για σας που προέρχεστε πράγματι από μια οικογένεια που είχε θύμα και γι' αυτό θα πρέπει να δείχνει μια ανοικτόμυαλη προσέγγιση», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Είναι δυνατόν να παραγράφετε το γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη υπήρχαν κρούσματα οργανωμένης βίας από την πλευρά της ακροδεξιάς;».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πει τι είναι για τη Ν.Δ. η Χρυσή Αυγή. «Εμείς λέμε ότι πέρα από πολιτικό κόμμα, είναι η ίδια ή οι παραφυάδες της εγκληματική οργάνωση και το λέμε ανοικτά στον λαό. Εσείς θα συμφωνήσετε με αυτό; Εάν λοιπόν κι εσείς το λέτε, τότε και στη συνέντευξή σας και εδώ διαπράξατε ατόπημα».

Σε νέα του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό την εξής φράση: «Η Χρυσή Αυγή κ. Τσίπρα είναι μια αποκρουστική, νεοναζιστική οργάνωση της οποίας η συμπεριφορά όντως έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης. Καλύπτεστε;».

επιστροφή στην κορυφή