ΡΟΗ 24/7:

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν POS

pos2

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχε υποβάλλει σχετική αίτηση στην Αρχή για το ζήτημα της χρήσης των POS

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε ομόφωνα ότι η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS (πληρωμή με κάρτα) «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι "καταναλωτές" που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016», ανεξάρτητα εάν η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχε υποβάλλει σχετική αίτηση στην Αρχή για το ζήτημα της χρήσης των POS και η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (ν. 2472/1997) και την υπ΄ αριθμ. 45231/20.4.2017 κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή των πελατών τους με κάρτα (POS).

Σε ανακοίνωσή της η Αρχή επισημαίνει ότι ενόψει του γεγονότος ότι η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση προς την κ.υ.α. λήγει στις 27.7.2017, και «προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι, η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να ανακοινώσει, και πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το ευρισκόμενο ήδη υπό σύνταξη αιτιολογικό της γνωμοδότησης, τη γνώμη στην οποία κατέληξε ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς της».

Παράλληλα, η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η κ.υ.α., «κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 65 του ν. 4446/2016, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι ?καταναλωτές? που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016».

Τέλος, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, «η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον ν. 2472/1997».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 04 Ιουλίου 2017 19:52
επιστροφή στην κορυφή