Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανελλαδική απεργία στον τουρισμό στις 20 Ιουλίου

kinhtopoihsh episitismou tourismou 2

Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου)

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις 20 Ιουλίου υπάλληλοι τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων στις 10:00 στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

"Πρόκειται για μια κινητοποίηση που έρχεται ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των πιέσεων των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και του Συνδικάτου μας", αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας Χαλκιδικής:

"Στις 20 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που έρχεται ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των πιέσεων των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και του Συνδικάτου μας.

Αυτή η ενέργεια έρχεται ως συνέχεια όλης της προηγούμενης δράσης μας. Έχουμε δώσει ένα σωρό μάχες το προηγούμενο διάστημα, στους χώρους δουλειάς, συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Συνεχίζουμε και δίνουμε απάντηση στη ζωή λάστιχο που μας έχουν βάλει να ζούμε, στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Η απάντησή μας μέσω μιας απεργίας, που πρέπει να εκφραστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, στη μέση της τουριστικής σεζόν θα είναι χτύπημα σε όλους αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο που εμείς ιδρώνουμε για να βγει!

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ!

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις εργασιακές συνθήκες με τις οποίες ζούμε, αλλά ταυτόχρονα ότι δεν καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής μας. Αντίθετα τα ρεκόρ κάθε χρόνο αυξάνονται, όπως αυξάνονται και τα κέρδη των λίγων κηφήνων που απολαμβάνουν από τη δική μας δουλειά. Και από τα παραδείγματα αυτών των ρεκόρ είναι και η περιοχή που ζούμε και εργαζόμαστε, με κέντρο αφίξεων την Χαλκιδική, αλλά και την Θεσσαλονίκη. Η Κεντρική Μακεδονία λοιπόν είναι μια από τις πρώτες περιοχές σε αφίξεις και κέρδη μαζί με άλλες περιοχές (π.χ. Κρήτη), αλλά και από τις πρώτες στις οποίες υλοποιούνται κατά γράμμα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και με το παραπάνω.

Ταυτόχρονα η μισοασφάλιση, η μισοεργασία, τα προγράμματα voucher και η πρακτικές τσακίζουν κόκκαλα στον κλάδο. Μισό χρόνο δουλεύουμε, μισό χρόνο είμαστε άνεργοι. Διακινδυνεύουμε κάθε μέρα τη ζωή μας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία προστασία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα κρούσματα εργαζόμενων να πέφτουν λιπόθυμοι, ακόμη και νεκροί, δείχνοντας για ακόμα μια φορά την εντατικοποίηση που ζούμε κάθε μέρα στους χώρους δουλείας!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!

Το θέμα είναι για πόσο θα αφήνουμε να διαιωνίζεται όλη αυτή η κατάσταση από την στιγμή που εμείς είμαστε αυτοί που σηκώνουμε στις πλάτες μας την «ανάπτυξή» τους;

Η μόνη λύση που έχουμε μπροστά μας είναι η οργάνωση στο Συνδικάτο, η πάλη μέσα από αυτό για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην δουλειά μας, η οργάνωση ακόμα περισσότερων εργαζόμενων στο Συνδικάτο. Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας!

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολή, αλλά στο χέρι μας να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί μέσα από αυτή! Να διεκδικήσουμε, αυτά που μας ανήκουν! Αυτά που με κόπο, ιδρώτα κι αίμα κατέκτησαν εργάτες σαν εμάς τα προηγούμενα χρόνια!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.

Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.

Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα «δουλεμπορικά», η «ενοικιαζόμενη» εργασία.

Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.

Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.

Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.

Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς".

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020