Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δικαιωμένοι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

farmakeio

Μετά την απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων

Πλήρη δικαίωση για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή η Ολομέλεια του ΣτΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι προϋποθέσεις αυτές μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με Προεδρικό Διάταγμα ή νόμο ακυρώνοντας την επίμαχη υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ΄ αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Αττικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».

Η ακυρωθείσα υπουργική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν χρειάστηκε καν να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης ούτε στα άλλα επιχειρήματα που προέβαλαν οι Σύλλογοι, θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο όταν ο νόμος 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο της καταργηθείσας υπουργικής απόφασης μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα.

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί πλήρη δικαίωση των όσων υποστηρίξαμε από την πρώτη μέρα που υπογράφτηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση. Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να νομοθετούν στο πόδι εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα που βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Τσιάντος επισημαίνει ότι «με την απόφαση αυτή φαίνεται ότι το ΣτΕ αποδέχτηκε τα συνταγματικής τάξεως επιχειρήματα του ΦΣΘ ότι τέτοιες ρυθμίσεις που αφορούν στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών δεν μπορούν να γίνονται με υπουργική απόφαση. Πάγια θέση του ΣτΕ είναι ότι πρέπει να γίνονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. Νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι».

επιστροφή στην κορυφή