ΡΟΗ 24/7:

Η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Γιγαντομαχία” στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών

LowRess

Μέχρι τον Δεκέβριο του 2017

Η Εικαστική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Γιγαντομαχία” φιλοξενείται από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2017 στους χώρους του Μουσείου Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων του Δήμου Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά, έτσι ώστε να είναι όλο το καλοκαίρι στην διάθεση όλων των επισκεπτών και στην συνέχεια όλων των Σχολείων της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης του Νομού
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 8:00 – 16:00
Τηλ.: 23730 26166, 23730 65108

Εικαστική ομάδα ΦΛΕΓΡΑ

Με πρωτοβουλία του Θανάση Πάλλα, Αφυταίου Γλύπτη-Αναπληρωτή Καθηγητή Εικαστικών Τεχνών-Ψηφιακής Εικόνας, στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει συγκροτηθεί η Εικαστική ομάδα ΦΛΕΓΡΑ, αποτελούμενη από Εικαστικούς Καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων. Μέλη της ομάδας ΦΛΕΓΡΑ ζουν τα καλοκαίρια στην Άφυτο (στο εργαστήριο-atelier του κ. Πάλλα) μελετούν την Αρχαία Ελληνική γραπτή παράδοση και δημιουργούν πρωτότυπα Σύγχρονα Εικαστικά Έργα, τα οποία και συγκεντρώνονται στο Εργαστήριο-Atelier του Πάλλα, ως παρακαταθήκη της Πινακοθήκης της ομάδας ΦΛΕΓΡΑ, στην Χαλκιδική.
Τα 3 προηγούμενα χρόνια, η Εικαστική ομάδα ΦΛΕΓΡΑ, συγκεντρώθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής, για να θέσει ερωτήματα και πιθανές απαντήσεις που αφορούν την αέναη Γιγαντομαχία, που άρχισε κατά τον Ησίοδο στα χρόνια των Αρχαίων Θεών και -όπως βιώνουμε- συνεχίζεται χωρίς σταματημό μέχρι και τις ημέρες μας.
Αυτά τα πρωτότυπα Εικαστικά Έργα Σύγχρονης Τέχνης, φέτος το καλοκαίρι του 2017, παρουσιάζονται στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων του Δήμου Νέας Προποντίδας.
Ο ποιητής Ησίοδος μας λέει πως το αίμα από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων του Ουρανού, από το γιο του Κρόνο έπεσε στη χερσόνησο της Χαλκιδικής και γονιμοποίησε τη μητέρα Γη (Θεογονία, 182-187). Έτσι ήρθαν στον κόσμο οι Γίγαντες, πλάσματα φοβερά στην όψη και με δύναμη αήττητη. Όταν η Γαία θύμωσε με το Δια επειδή αυτός σκότωσε τους Τιτάνες, επίσης παιδιά της, έστρεψε τους αδελφούς τους Γίγαντες εναντίον των Ολυμπίων θεών για να πάρουν εκδίκηση.
Βράχοι και φλεγόμενα δέντρα εκτοξευόταν στους ουρανούς από τη Χαλκιδική και οι Ολύμπιοι Θεοί αναγκάστηκαν να συνεργαστούν και με τους ανθρώπους εναντίον αυτών των Γιγάντων σε μια μάχη σφοδρή και αμφίρροπη, τη Γιγαντομαχία. Σύμφωνα με τούς αρχαίους συγγραφείς στη Γιγαντομαχία θριαμβευτές βγήκαν οι Ολύμπιοι θεοί. Μαρτυρίες και κατάλοιπα των επιμέρους επεισοδίων της Γιγαντομαχίας βρίσκονται διάσπαρτα από τον Άθω, μέχρι τα Πετράλωνα.
Τα μέλη της Εικαστικής ομάδας ΦΛΕΓΡΑ είναι οι Καλλιτέχνες: Αργυρούδης Αλκιβιάδης, Αλιπράντη Βίκυ, Αναστασίου Γιάννης, Αντινίδου Μαρία, Βούλγαρη Εφη, Κολοφωτιάς Μάρκελος, Λουκά Πολυξένη, Μπούτου Αφροδίτη, Ντοκούντοβιτς Μάικα, Τεφλιούδης Γιώργος, Τσολακάκης Παναγιώτης, αλλά και οι Σαχίνης Ξενής (Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.), Γιανναδάκης Μανόλης (Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών), Τσακίρης Γιώργος (καθηγητής Ζωγραφικής και Διευθυντής του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής) και Πάλλας Θανάσης (Αναπληρωτής Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών-Ψηφιακής Εικόνας)

επιστροφή στην κορυφή