Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράνομη Κατασκήνωση: Η χρόνια «πληγή» της Χαλκιδικής

paranomo cabing3

-  Δραστικά μέτρα ζητούν οι φορείς του Τουρισμού -  Σε κίνδυνο Περιβάλλον και δημόσια Υγεία

Την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός από το 2018, καθώς και συγκρότηση ενός μηχανισμού συστηματικού ελέγχου του ελεύθερου κάμπινγκ, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των φορέων του Τουρισμού στη Χαλκιδική, μιλώντας στο halkidikifocus, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στις Καβουρότρυπες, όταν οικογένεια Σέρβων παράνομων κατασκηνωτών κινδύνεψε, καθώς εξερράγη γκαζάκι στη σκηνή που διέμεναν (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ).

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Τουρισμού, το παράνομο κάμπινγκ οργιάζει στη Χαλκιδική και κυρίως στη Σιθωνία, εγκυμονώντας κινδύνους τόσο για πυρκαγιές, όσο και για τη δημόσια υγεία, ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι σχεδόν το 99% των ελεύθερων κατασκηνωτών στο νομό είναι αλλοδαποί.

Από την άλλη, κλιμάκια της Αστυνομίας διενεργούν ελέγχους σε παραλιακές περιοχές που κατασκηνώνουν ελεύθερα, προχωρώντας σε συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται το φαινόμενο.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  το κάμπινγκ σε μη προσδιορισμένο χώρο απαγορεύεται ρητώς από το νόμο με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι' αυτό το σκοπό, ενώ η αστυνομία έχει το δικαίωμα να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Η ελεύθερη κατασκήνωση επισείει ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα, που δεν ξεπερνούν σε διάρκεια το ένα έτος κάθειρξη με αναστολή. Ωστόσο, εάν ο κατασκηνωτής συλληφθεί να ανάβει φωτιά σε δασική περιοχή ή να ρυπαίνει προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 η ποινή μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια. Για το ελεύθερο κάμπινγκ προβλέπεται μία διοικητική κύρωση (πρόστιμο 300 ευρώ) και μια ποινική (κράτηση έως 6 μήνες ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ), η οποία επιβάλλεται από τον δικαστή κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

 paroanomo cabing1

 «Οργιάζει» η ελεύθερη κατασκήνωση

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνη Δεληδημητρίου, η συζήτηση που ξεκίνησε στο τέλος τους χειμώνα, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ζητούσαν την αποποινικοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ, «δημιούργησε σε πολλούς τη στρεβλή εντύπωση ότι επιτρέπεται, αλλά και ενθαρρύνεται η ελεύθερη κατασκήνωση», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που υποδεικνύονται περιοχές στις οποίες μπορούν να στήσουν τη σκηνή τους ελεύθερα οι κατασκηνωτές, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στην έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, στα πλαίσια του ρεπορτάζ, «ανακαλύψαμε» ακόμη και συμβουλές προς τους ελεύθερους κατασκηνωτές για το πώς μπορούν να αποφύγουν τη σύλληψη. «Οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης είναι πολύ περισσότερες από τις νόμιμες επιχειρήσεις κάμπινγκ», σχολίασε ακόμη ο κ. Δεληδημητρίου, μιλώντας στο halkidikifocus.

«Πέρασα προχθές από την Κομίτσα και είδαν να υπάρχουν 15 με 20 αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες και στημένες σκηνές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής. Όπως είπε, εκτός από τις γνωστές σε όλους μας Καβουρότρυπες και την Κομίτσα, ελεύθερους κατασκηνωτές βρίσκουμε στο παραλιακό μέτωπο από Βουρβουρού μέχρι Σάρτη και από την άλλη πλευρά, στην παραλιακή ζώνη από Στρατώνι έως Ολυμπιάδα. «Το φαινόμενο της παράνομης κατασκήνωσης έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό», υπογράμμισε στο halkidikifocus ο κ. Χαδαλής, τονίζοντας ότι «είναι αδύνατο να καταγράψουμε στοιχεία».

Ακόμη ο Πρόεδρος την Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής έθεσε και το θέμα τις απώλειας εσόδων όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό, αλλά και για το κράτος.

paranomo cabing4

Σε κίνδυνο το Περιβάλλον και η δημόσια Υγεία

Το περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο στις Καβουρότρυπες ανέδειξε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Στο συγκεκριμένο περιστατικό η φωτιά που ξέσπασε από την έκρηξη της φιάλης δεν επεκτάθηκε πέραν της σκηνής των κατασκηνωτών, ωστόσο κινδύνεψε η ζωή τους και τελικά χρειάστηκε η μεταφορά του 40χρονου πατέρα και της 8χρονης κόρης με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Τους κινδύνους των ίδιων των κατασκηνωτών, των πυρκαγιών, αλλά και της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια που αφήνουν τις περισσότερες φορές οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, έθεσαν τόσο ο κ. Δεληδημητρίου, όσο και ο κ. Χαδαλής. «Ρυπαίνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία», είπαν.

Συλλήψεις από την Αστυνομία

Η Αστυνομία από την πλευρά της, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, προχωρά σε στοχευμένους ελέγχους σε παραλίες όπου προτιμούν ελεύθεροι κατασκηνωτές. Μόλις χθες, συνελήφθησαν στις Καβουρότρυπες 12 άτομα (6 Έλληνες, 4 υπήκοοι της π.Γ.Δ.Μ. και 2 υπήκοοι Βουλγαρίας), για παράνομη ελεύθερη κατασκήνωση. Επίσης στις 13 Ιουλίου συνελήφθησαν επίσης στις Καβουρότρυπες 13 άτομα, ενώ μέσα στον Ιούνιο έγιναν συνολικά 82 έλεγχοι, καταγράφηκαν 18 παραβάσεις και συνελήφθησαν 13 άτομα.

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε στο Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας στην Κεντρική Μακεδονίας, απ’ όπου μας ενημέρωσαν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όλο τον Αύγουστο και κυρίως στη Σιθωνία, όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο.

paranomo cabing2

Η αντιμετώπιση

«Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που δεν επαρκούν οι αστυνομικοί έλεγχοι που γίνονται για την αντιμετώπισή του», επεσήμαναν τόσο ο κ. Δεληδημητρίου όσο και ο κ. Χαδαλής, υπογραμμίζοντας ότι η Αστυνομία μπορεί να έχει τη βούληση και τα κλιμάκια ελέγχων να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό.  «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης η αντιμετώπιση της ελεύθερης κατασκήνωσης που οργιάζει σήμερα», δήλωσε με έμφαση ο Πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής. «Είναι επιτακτική ανάγκη η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στις τουριστικές περιοχές, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Πέρα από την ανάγκη της ενίσχυσης της Αστυνομίας, ο κ. Δεληδημητρίου από την πλευρά του έθεσε και ένα δευτερεύον μεν αλλά ουσιαστικό παράγοντα: Την ανυπαρξία απαγορευτικών πινακίδων. Όπως είπε η τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων οριοθετεί έναν χώρο και παρ' όλο που θα εξαλείψει το φαινόμενο, πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιους ελεύθερους κατασκηνωτές.

«Πρέπει να υπάρξει μία κίνηση πρόληψης για το 2018 και αυτό μπορεί να γίνει με την έντονη παρουσία της Αστυνομίας το πρώτο διάστημα, δηλαδή από την έναρξη της σεζόν μέχρι τις αρχές Ιουνίου» ανέφερε από την πλευρά του για το θέμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο halkidikifocus. Όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος, οι αστυνομικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν. Ωστόσο το πρώτο διάστημα της επόμενης σεζόν μπορούν να ενισχυθούν με αστυνομικούς από τους όμορους νομούς, τους οποίος μάλιστα η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής προτίθεται να τους φιλοξενήσει. «Έτσι θα περάσει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να στήνουν μία σκηνή όπου θέλουν», εξήγησε, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς κατασκηνωτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού. Επίσης ο κ. Τάσιος τάχθηκε υπέρ ενός υψηλού διοικητικού προστίμου και όχι ποινικών κυρώσεων, που όπως είπε «δεν έχουν νόημα». Μάλιστα έθεσε και το θέμα της άμεσης είσπραξής του, καθώς θα μπορούσε μαζί με το κλιμάκιο των Αστυνομικών που πραγματοποιεί τους ελέγχους, ή μαζί με την Κινητή Αστυνομική Μονάδα, να υπάρχει και ένας υπάλληλος του Δήμου, που να μπορεί να εισπράττει το πρόστιμο.

«Έτσι, με συγκεκριμένο σχεδιασμό από την αρχή της σεζόν, ενίσχυση της Αστυνομίας και δυνατότητα άμεσης είσπραξης των προστίμων, μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 13:19

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020