xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Έφυγε σε ηλικία 72 ετών η Αρλέτα

arleta

Ταυτίστηκε με το Νέο Κύμα

Για το τελευταίο ταξίδι έφυγε η συνθέτρια και ερμηνεύτρια Αρλέτα, σε ηλικία 72 ετών, μετά από νοσηλεία αρκετών μηνών στο Νοσοκομείο "Αγία Όλγα", αφού είχε υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό και έμφραγμα.
Τον θάνατό της ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της στο facebook, η αγαπημένη της φίλη και γνωστή επίσης τραγουδοποιός Σάννυ Μπαλτζή.

Η εμβληματική τραγουδίστρια του Νέου Κύματος

Το πραγματικό της όνομα είναι Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο Νέο Κύμα της ελληνικής μουσικής. Από τα πρώτα της συνδέθηκε με τις μπουάτ της δεκαετίας του '60 και συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το 1966 κυκλοφορεί ο πρώτος της προσωπικός της δίσκος, "Τραγουδά Η Αρλέτα", από τη Lyra, με 12 τραγούδια. Δύσκολη εποχή. Με την επταετία στα σπάργανα. Ο δίσκος της λογοκρίθηκε από τη χούντα και αφαιρέθηκαν τα τραγούδια "το Λιβάδι" και "Κάποιες Νύχτες", τα οποία αντικαταστάθηκαν με δύο άλλα τραγούδια.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1967 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκο της. Εκεί συμπεριλήφθηκε και το πρώτο τραγούδι που έγραψε η Αρλέτα, "Τα Μικρά Παιδιά".
Τον επόμενο χρόνο, το 1968 συνεχίζει την πορεία της στη δισκογραφία με το "Στο Ρυθμό Του Αγέρα", έναν δίσκο που περιλαμβάνει 6 τραγούδια με μουσική και στίχους δικά της.
Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: "Μια Φορά Θυμάμαι", "Τα Μικρά Παιδιά", "Το Λέει Και Το Τραγούδι", "Ο Λύκος", "Το Τραγούδι Της Δραχμής", "Καφενείο", "Σερενάτα", "Έρχεται Κρύο", "Τσάι Γιασεμιού", "Τα Ήσυχα Βράδυα", "Batida de Coco", "Μπαρ το Ναυάγιο", "Λεωφορείο το 2". Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. 
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους "Περίπου" και "Τσάι Γιασεμιού". Συνολικά στην καριέρα της κυκλοφόρησε 45 δίσκους.

επιστροφή στην κορυφή