xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πύρινη λαίλαπα κατακαίει τον Κάλαμο

DHLrn0HWsAA4 7a

Μαίνεται η φωτιά σε Γραμματικό - Βαρνάβα

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, η οποία ξέσπασε στις 16.16 της Κυριακής. Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι. Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Πύρινη κόλαση» σε Γραμματικό - Βαρνάβα

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σε εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.ά).

επιστροφή στην κορυφή