xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου οι βάσεις των Πανελληνίων

panelladikes apotelesmata2

Οι εκτιμήσεις για τις σχολές


Την Παρασκευή 25 Αυγούστου ή τη Δευτέρα 28 Αυγούστου θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι βάσεις των σχολών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" βουτιά στις βάσεις επιβεβαιώνουν τα στατιστικά επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές με τα μεγάλα θύματα να είναι οι Πολυτεχνικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Αντίθετα, αλώβητες βγήκαν οι Ιατρικές, για τις οποίες θα γίνει μάχη για μια θέση στο αμφιθέατρο καθώς αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και οι Νομικές πολύ πιθανόν να καταγράψουν άνοδο. Η δεύτερη εφαρμογή του νέου συστήματος αποδεικνύει ότι τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας θα καθορίσουν γι’ ακόμη μια χρονιά την πορεία των βάσεων.

Η μείωση των αριστούχων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης πιέζει προς τα κάτω τις πολυτεχνικές σχολές, που πέρσι είχαν πάρει κεφάλι θέτοντας ψηλά τον πήχυ εισαγωγής, ενώ η «συντριβή» των υποψηφίων που εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), με τους αριστούχους να φτάνουν μόλις το 11%, όταν πέρσι άγγιζαν το 30%, προετοιμάζει τις οικονομικές σχολές για ιστορικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Αντίθετα, η Βιολογία Κατεύθυνσης έβγαλε ασπροπρόσωπη την Ιατρική, αλλά και τις λοιπές δημοφιλείς σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας), οι οποίες μετά και τη μείωση του αριθμού εισακτέων θα σημειώσουν μικρή -αλλά καθοριστική δεδομένης της τεράστιας ζήτησης που έχουν- άνοδο στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι υποψήφιοι της θεωρητικής δεν θα έχουν μεγάλες εκπλήξεις μιας και οι επιδόσεις τους κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και η εισαγωγή τους σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική και η Ψυχολογία θα παιχτεί στο… μόριο.

Φαινόμενο αποτελούν τα Παιδαγωγικά, στα οποία αναμένεται άνοδος όχι όμως λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά του διπλασιασμού των υποψηφίων. Το ενδιαφέρον των νέων -κυρίως ελλείψει θέσεων στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών- επανήλθε για τα Παιδαγωγικά, τα οποία μετά την περσινή βουτιά (σ.σ.: το 1/3 των σχολών ήταν κάτω από τη βάση) θα δουν άνοδο ακόμα και 1.000 μορίων.

 

 

επιστροφή στην κορυφή