Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσωρινή αναστολή της διαδικασίας εκκαθάρισης στον ΟΑΣΘ από το ΣτΕ

OAS8 GRAFEIA

Διαψεύδει το αρμόδιο υπουργείο

«Παγώνει» προσωρινά η διαδικασία «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Β΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής ως προς την τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Αντίθετα, έκανε δεκτό το αίτημα ως προς το σκέλος της αναστολής της διαδικασίας εκκαθάρισης, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες (πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου).

«Διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή διαδικασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής» αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο ΟΑΣΘ και τρία μέλη του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου και παράλληλα μέτοχοι του Οργανισμού. Η αίτηση ακυρώσεως έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Δεν αναστέλλεται καμία διαδικασία εκκαθάρισης» στον ΟΑΣΘ, τονίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα, και απαντώντας παράλληλα σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «φιάσκο της κυβέρνησης». Μάλιστα το υπουργείο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας» που έσπευσαν να παρερμηνεύσουν την απόφαση, αλλά, όπως επισημαίνει «η σημερινή απόφαση συντρίβει ολοκληρωτικά τον ρουσφετολογικό ΟΑΣΘ».

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΣΤΕ «αποδέχεται τη νομιμότητα του πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης με το οποίο ορίστηκε το νέο ΔΣ, τέθηκε ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση και ορίστηκε ο ορκωτός ελεγκτής, που είναι υπεύθυνος μαζί με τα μέλη του ΔΣ για την εκκαθάριση» και «Δικαιώνει την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ν.4482/2017 απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα προσωρινής διαταγής που αιτήθηκαν οι παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ». Τέλος προαναγγέλλει αποκαλύψεις για τα κακώς κείμενα του Οργανισμού στο παρελθόν, στον οποίο, όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση, από την Πέμπτη, μετά από σχετική απόφαση, παρέχει δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» και? όνειρα θερινής νυκτός για τα ΜΜΕ της Ν.Δ που ονειρεύονται νέο «φιάσκο» της κυβέρνησης στην υπόθεση εκκαθάρισης και αποϊδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ παρερμηνεύοντας απόλυτα τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ. Κατανοούμε την έλλειψη ψυχραιμίας τους μετά και την αποτυχημένη επικοινωνιακή απόπειρα να αναδείξει σε φιάσκο την πλήρη ετοιμότητα που επέδειξε η κυβέρνηση και στην υπόθεση των πυρκαγιών και πληροφορούμε τους εραστές του κρατικοκοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, ότι η σημερινή απόφαση συντρίβει ολοκληρωτικά τον ρουσφετολογικό ΟΑΣΘ, τα χαϊδεμένα παιδιά του, που κυριολεκτικά ασελγούσαν επί δεκαετίες τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και τις τσέπες του ελληνικού λαού, προσφέροντας κάκιστης ποιότητας συγκοινωνιακό έργο. Είναι κατανοητή η πρεμούρα να μη βγαίνει τίποτα στη ΝΔ, το επικοινωνιακό της επιτελείο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της, που το μόνο που δεν έχουν κάνει, είναι να υιοθετήσουν και στον τίτλο τους το σήμα της ΝΔ. Αλλά το σημερινό πάει πολύ !!!

Παρουσίασαν πριν λίγη ώρα με βαρύγδουπους τίτλους:

«Νέο χαστούκι για την κυβέρνηση Παγώνει το ΣτΕ την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ».

Δεν αναστέλλεται καμία διαδικασία εκκαθάρισης. Το αναφέρει ρητά η απόφαση στην παράγραφο Ι της απόφασης.

Άλλωστε το ΣΤΕ, αποδέχεται τη νομιμότητα του πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης με το οποίο ορίστηκε το νέο ΔΣ, τέθηκε ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση και ορίστηκε ο ορκωτός ελεγκτής, που είναι υπεύθυνος μαζί με τα μέλη του ΔΣ για την εκκαθάριση.

Δικαιώνει την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ν.4482/2017 απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα προσωρινής διαταγής που αιτήθηκαν οι παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ, από το ΣτΕ, με τα οποία ζητούσαν:

Να απαγορευθεί να εγγραφεί στο ειδικό βιβλίο μετόχων του ΟΑΣΘ το Ελληνικό Δημόσιο,

Να διαταχθεί η διατήρηση του διοικητικού συμβουλίου ως είχε προ του ν. 4482/2017, δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Στεφανίδη,

Να αποτραπεί η απομάκρυνση του διοικητικού Συμβουλίου του κ. Στεφανίδη καθώς και των μετόχων από τη μετοχική τους ιδιότητα

Ετσι, σήμερα μετά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής ενώπιον του Αντιπροέδρου του ΣτΕ εκδόθηκε απόφαση με την οποία: απορρίπτει τα αιτήματα περί αντισυνταγματικότητας που στρέφονται κατά της λύσεως της συμβάσεως (άρθρο 22) και εξαγοράς του ΟΑΣΘ από το Ελληνικό Δημόσιο (άρθρο 23) καθώς και του εκδοθέντος από 7.8.2017 πρακτικού Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου του ΟΑΣΘ, Ελληνικού Δημοσίου, με το οποίο διορίστηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τέθηκε ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση. Δικαιώθηκε το πέρασμα της περιουσίας του ΟΑΣΘ στο ελληνικό δημόσιο, όπως προβλεπόταν, να έχει γίνει από το 2010.

Το μόνο που χορηγήθηκε είναι η αναστολή του διαγωνισμού ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρία της αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια τριμελής επιτροπή αναστολών. Όχι, όπως γράφουν, και όπως θα ήθελαν, την οριστική εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των παλαιών μετόχων του ΟΑΣΘ στις 5 Δεκεμβρίου. Όχι όπως γράφουν και όπως θα ήθελαν το σταμάτημα της εκκαθάρισης. Ένα ακόμη όνειρο που είδαν τα ΜΜΕ της ΝΔ και τελείως τυχαία και οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, αλλά το αργότερο στις αρχές Σεπτέμβρη, που θα εκδοθεί απόφαση σε συμβούλιο (τριμελής επιτροπή από Πρόεδρο, Εισηγητή και ένα Σύμβουλο) επί της αίτησης αναστολής.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι κατέπεσαν όλες οι αξιώσεις της ομάδας του παλαιού ΟΑΣΘ και των παλαιών μετόχων του περί αντισυνταγματικότητας της λύσης της συμβάσεως και της εξαγοράς του ΟΑΣΘ, τη διατήρηση του παλαιού και ήδη παυθέντος διοικητικού Συμβουλίου και της εκκαθάρισης του.

Προκειμένου δε, να μην αφήνεται καμία αμφιβολία για το τι πραγματικά αποφάσισε ο Πρόεδρος του Τμήματος του ΣτΕ γνωστοποιούμε αυτούσια την απόφαση του.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά προς όλους τους εραστές του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, των συνοδοιπόρων τους, και των ΜΜΕ που τους υποστηρίζουν τυφλά, ότι δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και αυτό είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμα.

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε να οικοδομήσουμε μετά από δεκαετίες δημόσιες, κοινωνικές αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιων δεν πρόκειται να σταματήσει.

Τα πρώτα δείγματα ήδη δόθηκαν, με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, όπως είχαμε δεσμευτεί και με τα χρυσοπληρωμένα από το δημόσιο πρόστιμα τους στους παλιούς μετόχους.

Ακολουθούν οι διαφορές τιμών, από τις προμήθειες που έκαναν.

Τα λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα και δεν κυκλοφορούσαν.

Ακολουθεί η γνωστοποίηση του τι και από ποιούς γινόταν στον ΟΑΣΘ για 60 χρόνια και με ποιών την κάλυψη.

Αγαπητοί εραστές του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα και της σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, θα πιείτε το ποτήρι των αποκαλύψεων του ΟΑΣΘ, μέχρι την τελευταία σταγόνα, όποιο επικοινωνιακό τερτίπι και αν χρησιμοποιήσετε».

Στην ανακοίνωση, τέλος, επισυνάπτεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020