Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Πράσινο φως" για τα "52α Δημήτρια"

DHMARXEIO 8ESSALONIKHS

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Το θέμα, που είχε καταψηφιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, εγκρίθηκε τη Δευτέρα κατά πλειοψηφία με την παράταξη των "Εντάξει" και τον δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να ψηφίζουν λευκό.

Για "στείρα αντιπολίτευση" κατηγόρησε τον Σταύρο Καλαφάτη ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. "Το αποδείξατε περίτρανα στην προηγούμενη συνεδρίαση που δεν πέρασαν τα Δημήτρια. Εάν πραγματικά τα αγαπούσατε, είχατε μια μοναδική ευκαιρία να μας ξευτελίσετε. Να τα ψηφίσετε και να λέτε πως φέτος πέρασαν με τη δική σας ψήφο".

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η εισήγηση των Δημητρίων "δεν πέρασε επειδή οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αδιαφόρησαν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα να την ψηφίσουν".

Επιπλέον, τόνισε πως "αυτοί που είναι αντίθετοι στο θεσμό, είναι οι ίδιοι οι σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι της διοικούσας παράταξης", αναφέροντας προς τον Γιάννη Μπουτάρη πως "έχετε μνήμη αλα καρτ. Ξεχάσατε και τι λέγατε και τι κάνατε όταν διοικούσαν άλλοι και ήσασταν αντιπολίτευση. Είστε εσείς αυτοί που απαρνηθήκατε την ονομασία Δημήτρια".

Απαντώντας ο δήμαρχος στον Σταύρο Καλαφάτη για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια είπε: "Ντρέπεστε να πείτε το όνομα του Παπαγεωργόπουλου; Ο δήμος είχε καταντήσει ατζέντης μεγάλων ονομάτων. Δεν είναι τα Δημήτρια ούτε μπουζουξίδικα, ούτε ελαφρά μουσική".

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, 'Ελλη Χρυσίδου, πρόσθεσε πως "θέση του δήμου από το 2011 είναι η γιορτή αυτή της πόλης να συνεχιστεί με άλλο στυλ και μειωμένο προϋπολογισμό", ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για να γνωρίζουν οι πολίτες τη θέση των συμβούλων.

Η επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης", Ρία Καλφακάκου, είπε πως η παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης "ψήφισε συνειδητά και δεν ακολουθεί στείρα αντιπολίτευση", ενώ ο Μάκης Στεργίου από την παράταξη "Συμμαχία των Πολιτών" υποστήριξε πως "το κόστος των Δημητρίων είναι ελάχιστο σε σχέση με το όφελος για την πόλη".

"Εκφράζω δημόσια την ανησυχία μας να μην καθυστερήσει άλλο η διαδικασία του ελεγκτικού μηχανισμού στον ΟΑΣΘ και την ελπίδα μας πως θα λειτουργεί καλύτερα ο Οργανισμός, απ' ότι λειτουργούσε πριν", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως ο δήμος είναι "υπέρ της δημιουργίας ενός εποπτικού εργαλείου, όπως είναι ο διάδοχος του ΣΑΣΘ" και "κατά του νέου νέου κρατικού ΟΑΣΘ για τον λόγο ότι το πείραμα στην Αθήνα έχει ελλείμματα".

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, "ο ΟΑΣΘ δεν είναι αυτός που ξέραμε παλιότερα. Δεν λειτουργεί. 'Εχει παλιά και λίγα λεωφορεία. 'Εχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για το πως θα προχωρήσει".

"Στο θέμα του ΟΑΣΘ, δήμαρχε, μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Βλέπεις σωστή την παρέμβαση του κράτους στην εκκαθάριση, αλλά λάθος την κρατικοποίηση του οργανισμού", υπογράμμισε ο επικεφαλής των "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη "με τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, οι Θεσσαλονικείς γινόμαστε το πειραματόζωο της κυβέρνησης για άλλη μία φορά. Εν έτει 2017, όταν τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχουμε για πρώτη φορά κρατισμό στη Θεσσαλονίκη".

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ κάνοντας λόγο για "αμαρτωλό οργανισμό, που επικρατούσε πλήρη αδιαφάνεια".

Τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ και τα μέτρα που θα ληφθούν στη Θεσσαλονίκη, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της ίδιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

"Βαρέθηκα να λέω πως δεν πρέπει να κλείνει η πόλη στη διάρκεια της ΔΕΘ. Και σαν τον χαζό θα πάω και στα εγκαίνια", είπε προς το Σώμα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στην τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη.

Νωρίτερα, ο κ. Καλαφάτης αναρωτήθηκε εάν ο δήμαρχος και φέτος θα απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να μην επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, όπως είχε κάνει τον Αύγουστο του 2013 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ αναφέρθηκε και στην περσινή χρονιά κατά την οποία ο κ. Μπουτάρης σκεφτόταν να μην παραστεί στα εγκαίνια λόγω της κατάστασης που δημιουργείται στην πόλη.

"Το 2013 γινόταν της κακομοίρας. 'Έκλεινε η μισή πόλη και η έκθεση ήταν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Και είπα να μην έρθει ο πρωθυπουργός γιατί εάν θυμάστε ήρθε μεσημέρι Σαββάτου και έφυγε βράδυ Σαββάτου. Δεν γίνεται αυτό πράγμα. Ολίγον έγκυος δεν έχει. Ή έρχεσαι να κάνεις τα εγκαίνια σοβαρά ή δεν έρχεσαι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Ο επικεφαλής των "Εντάξει" για μια ακόμη φορά επανέλαβε την πρόταση της παράταξης του για καθιέρωση ενός forum πριν τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ, με τον δήμαρχο να την ασπάζεται και να υπογραμμίζει, όμως, πως δεν μπορεί ο δήμος να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

επιστροφή στην κορυφή