Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Τομές στα εργασιακά φέρνει το νέο νομοσχέδιο

tsipras axtsioglou

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εργασίας

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Θα προβλέπεται η αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 51%, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για πραγματοποίηση απεργίας, κάτι που πρακτικά καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αλλαγή του διαστήματος προειδοποίησης μιας απεργίας, καθώς θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ισχύει σήμερα (24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και 4 ημέρες στον ευρύτερο δημόσιο) και τις παρεμβάσεις στην διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σωματεία και συνδικαλιστές ουσιαστικά «υποβαθμίζονται» ενώ περιορίζονται τα περιθώρια διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας το οποίο προτείνει κατάργηση του ειδικού επιδόματος των 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο παιδί και άνω (για όσους έχουν υψηλό εισόδημα), αναδιανομή του επιδόματος των 500 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ή εναλλακτικά θέσπιση κατώτατου εισοδηματικού ορίου (στα 10.000 ευρώ) για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους.

ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Θα θεσπιστεί αυτόματη διαδικασία κλεισίματος μιας επιχείρησης, σε περίπτωση αδήλωτου εργαζόμενου, ενώ μέσω ενός νέου point system θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές ανάλογα με την παράβαση αλλά και την μη συμμόρφωση του παραβάτη.
Σε περίπτωση μάλιστα που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία θα επιβάλλεται λουκέτο στην επιχείρηση που παρανομεί, το οποίο θα διαρκεί έως και για τρεις ημέρες.

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ: Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ: Θα αποκλείονται οι επιχειρηματίες που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Θα προβλέπεται η καταβολή από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ το μήνα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με νέους ηπιότερους όρους και προϋποθέσεις.

Μέχρι σήμερα, παρότι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κατέβαλαν εδώ και έξι χρόνια εισφορά υπέρ ανεργίας, ύψους 10 ευρώ το μήνα (120 ευρώ ετησίως), οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την χορήγησή του σε όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθιστούσαν στην πράξη ανενεργή την διάταξη.

Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται επίσης ο διαχωρισμός της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών, χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις, εξετάζεται η εξάμηνη παράταση χορήγησής της, σε περίπτωση που εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

επιστροφή στην κορυφή