Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αισιόδοξα μηνύματα για τις φετινές τιμές του κελυφωτού φιστικιού

KELYFOTO FYSTIKI 4

Σε αντίθεση με τη χαμηλή παραγωγή

Το περσινό εύρος τιμών παραγωγού που ήταν κατά μέσο όρο γύρω από τα 7-7,30 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και στα 5,5-6,00 ευρώ το κιλό για τα κλειστά αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το κελυφωτό φιστίκι καθώς προβλέπεται σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής, λόγω του άστατου καιρού με τους παγετούς της άνοιξης, τις βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού και εν συνεχεία τον καύσωνα, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση για το προϊόν αυτό ειδικά από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η μειωμένη εγχώρια και διεθνή παραγωγή και η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση θα ανεβάσουν πιο πάνω από τα 6,5 με 7 ευρώ το κιλό φέτος την τιμή παραγωγού για το κελυφωτό φιστίκι.Η μειωμένη εγχώρια και διεθνή παραγωγή και η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση θα ανεβάσουν πιο πάνω από τα 6,5 με 7 ευρώ το κιλό φέτος την τιμή παραγωγού για το κελυφωτό φιστίκι.

Παράλληλα, μειώσεις παραγωγής αναμένονται και στους βασικούς ανταγωνιστές μας, δηλαδή τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Από την άλλη, στο Ιράν όπου η σοδειά εκτιμάται ότι φέτος θα είναι καλή υπάρχουν ποιοτικά θέματα με αφλατοξίνες και σαλμονέλλα. Να σημειωθεί ότι αφλατοξίνες βρέθηκαν στις 14 Αυγούστου και σε φορτίο με ψημένα και αλατισμένα φιστίκια από την Τουρκία στα γερμανικά σύνορα τα οποία και απορρίφθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF).

Με τα έως τώρα δεδομένα για την υπάρχουσα σοδειά προκύπτει ότι η τιμή παραγωγού θα κινηθεί ανοδικά για τους εξής λόγους:

Είναι μειωμένη σχεδόν στο μισό η εγχώρια παραγωγή. Πιο αναλυτικά μειώσεις αναμένονται στη Φθιώτιδα (Μώλος, Μάκρη, Καμένα Βούρλα, Λαμία) λόγω των βροχοπτώσεων που ευνόησαν την ανάπτυξη ασθενειών, του καύσωνα αλλά και των απότομων εναλλαγών στη θερμοκρασία, στη Χαλκιδική όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και στη Θεσσαλία (Στεφανοβίκειο, Αυλώνα, Λάρισα) λόγω του παγετού κατά τη διάρκεια της άνοιξης και των βροχών στις αρχές του καλοκαιριού.

Επιπλέον, και η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή για το προϊόν καθώς αναμένεται πτώση κατά 13% στη διεθνή παραγωγή φιστικιού. Με βάση τα στοιχείαπου παρουσίασε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων (INC) η φετινή διεθνή παραγωγή θα φτάσει τους 613.235 τόνους έναντι των 703.700 τόνων που ήταν πέρσι.

«Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη από 50%-60% σε σχέση με πέρσι λόγω του καιρού», σημειώνει ο Χρήστος Κουκουτσέλος, πρόεδρος του Α.Σ. Στεφανοβικείου Μαγνησίας και προσθέτει ότι «στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς κάθε χρόνο φυτεύονται 200-350 στρέµµατα με φιστικιές».

Με 7,30 ευρώ το κιλό το ΠΟΠ Αιγίνης

«Φέτος, για πρώτη φορά ήταν πολύ πρώιμη η χρονιά. Οι τιμές έχουν ήδη ανακοινωθεί για τους φιστικοπαραγωγούς και έχουν ξεκινήσει οι παραλαβές από το συνεταιρισμό. Δίνονται για τα ανοικτά 7 ευρώ το κιλό και 7,30 για όσους έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν το ΠΟΠ Αιγίνης και στα 4,50 ευρώ το κιλό είναι τα κλειστά», αναφέρει ο Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος στον Α.Σ. Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Όσον αφορά το μέγεθος της παραγωγής για το προϊόν στην Αίγινα ο ίδιος σημειώνει ότι «η περσινή σοδειά δεν ξεπέρασε τους 30 τόνους, ενώ φέτος φαίνεται να επιστρέφει σε πιο κανονικά επίπεδα και αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 500-600 τόνων. Το μόνο σίγουρο ότι δεν θα φτάσει τους 1.200 τόνους που είχαν σημειωθεί το 2012 και ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών».

agronews.gr

επιστροφή στην κορυφή