xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τον Σεπτέμβρη ο καθορισμός της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής

elia karpoi

- Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ ελαιοπαραγωγών – εμπόρων και μεταποιητών

Ευχαριστημένοι δηλώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής από τη συνάντηση με εμπόρους και μεταποιητές του νομού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με τους οποίους συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, σε ξενοδοχείο της Ν. Ποτίδαιας, για να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές, σχετικά με την επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής, που αποτελεί την κορωνίδα των τοπικών εξαγωγών του Πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα ανανέωσαν το ραντεβού τους το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς θα έχει αρχίσει η συγκομιδή του καρπού, ώστε να καταλήξουν στο θέμα της τιμής.
Αναλυτικότερα, στις 10 Αυγούστου, 14 Συνεταιρισμοί της Χαλκιδικής απέστειλαν επιστολή - πρόσκληση προς τους εμπόρους και μεταποιητές με τους οποίους συνεργάζονται, για να βρεθούν (για πρώτη φορά) όλοι μαζί, σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τα προβλήματα των δύο πλευρών, αλλά και το μείζον θέμα της τιμής του προϊόντος (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ του halkidikifocus εδώ). Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η τιμή των 80 λεπτών το κιλό ήταν εξαιρετικά χαμηλή για τους παραγωγούς, πολύ από τους οποίους άρχισαν να «βλέπουν» τη στροφή τους στην παραγωγή λαδιού: Ήδη ένα ποσοστό 15% με 20% των ελαιοπαραγωγών που δραστηριοποιούνταν πέρυσι, εγκατέλειψαν φέτος την παραγωγή ελιάς, κρίνοντάς την ασύμφορη.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 14 Συνεταιρισμών της Χαλκιδικής, ενώ από πλευράς των εμπόρων και μεταποιητών παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων DEAS Α.Ε (ΔΕΑΣ Π.), INTERCOMM FOODS S.A.(ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ Σ.), KONSTANTOPOULOS S.A. "OLYMP" (ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Π.), LADAS FOODS, OLIVELLAS Α.Ε. (ΚΑΡΑΒΑΝΑ Μ.), SITHONIA OLIVES S.A (ΑΝΕΓΡΟΝΟΣ Φ.), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ (ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.).
Οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών αναφέρθηκαν στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ελαιοκαλλιεργητές, με την επισήμανση να μην επαναληφτούν λάθη του παρελθόντος και οδηγήσουν τους αγρότες να μην παράγουν εμπορεύσιμες και ποιοτικές ποσότητες ελιάς.
Οι έμποροι από την πλευρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για την ποιότητα, η οποία καθορίζει και την εμπορικότητα της ελιάς και επέκριναν την στάση ορισμένων παραγωγών να παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς τιμή, η οποία οδήγησε και στην χαμηλή τιμή την περσινή χρονιά. Οι παρευρισκόμενοι διαβεβαίωσαν στους παραγωγούς πως το περσινό φαινόμενο τιμών δεν θα επαναληφθεί και φέτος οι τιμές θα είναι σαφώς καλύτερες.
Μιλώντας στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλαγκολίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ κοινή παραδοχή ήταν ότι η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς αφορά τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους εμπόρους - μεταποιητές.
Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή πρώτη συνάντηση εξέφρασε στο halkidifocus και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Όπως ανέφερε, στη συνάντηση παραβρέθηκαν έμποροι και μεταποιητές που απορροφούν το 70% της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς από τη Χαλκιδική. Ακόμη ο κ. Μισαηλίδης σημείωσε ότι όλοι παραδέχθηκαν ότι η χαμηλή τιμή της ελιάς επηρεάζει αρνητικά και τις δύο πλευρές και απαξιώνει το προϊόν.

Τον Σεπτέμβρη η απόφαση για την τιμή

Όπως τόνισαν οι κ.κ. Γιαλαγκολίδης και Μισαηλίδης στο halkidikifocus, οι παραβρισκόμενοι στη χθεσινή συνάντηση αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους το πρώτο δεκαήμερα του Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το Πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος, ώστε να έχουν κάνει όλοι καλύτερες εκτιμήσεις, τόσο για το μέγεθος της παραγωγής, όσο και για την ποιότητα και να καταλήξουν στο ύψος της τιμής. «Πολύ σημαντικός παράγοντας αυτό το διάστημα είναι ο καιρός», τόνισε ο κ. Μισαηλίδης. «Αν δεν βρέξει ο καρπός της ελιάς θα επηρεαστεί αρνητικά» πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο Πρόεδροι τόνισαν ότι τον Σεπτέμβριο πρέπει να υπάρχει ένα τιμοκατάλογος για το προϊόν, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της «ανοιχτής» τιμής, που ταλαιπώρησε τους ελαιοπαραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 16:16
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2