xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Επένδυση 2 εκατ. ευρώ σε σχολεία της Νεάπολης

3o 5o dim neap 6

Εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών


Το παιχνίδι των «κρυμμένων εκπλήξεων» θα μπει από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη ζωή εκατοντάδων μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχολεία της Δ.Ε. Νεάπολης, τα οποία, με το τελευταίο κουδούνισμα της περσινής περιόδου, «παραδόθηκαν» στα συνεργεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών με σκοπό την πλήρη αναμόρφωσή τους.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί ο δήμος και φθάνει στην ολοκλήρωσή του αφορά σε 15 συνολικά σχολικά συγκροτήματα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια), με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα δυο εκατ. ευρώ, που καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο. Πρόκειται για ένα διευρυμένο πρόγραμμα ουσιαστικών τεχνικών παρεμβάσεων που αλλάζουν πλήρως την εικόνα των σχολείων και βελτιώνουν τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των παρεμβάσεων διαμορφώθηκε κατόπιν διαβούλευσης όλο το προηγούμενο διάστημα με τις εκπαιδευτικές κοινότητες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου κλήθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις-αιτήματά τους για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να υλοποιείται με το κλείσιμο των σχολείων για τη θερινή περίοδο, περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, επισκευές, ανακατασκευές, μηχανολογικές και στεγανοποιητικές εργασίες, μονώσεις και νέες επικεραμώσεις, καθαιρέσεις επιχρισμάτων και κατασκευή νέων, αποκατάσταση τοιχίων περίφραξης, τοίχους αντιστήριξης και κιγκλιδώματα, ξυλουργικές και μεταλλουργικές εργασίες, ελαιοχρωματισμούς, καθώς και διάφορες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, όλα με σύγχρονα ποιοτικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον.

«Η Παιδεία και η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Τα παιδιά είναι το μέλλον και οφείλουμε να υποστηρίζουμε διαρκώς τον αγώνα τους για γνώση κι εκπαίδευση παρέχοντας και εξασφαλίζοντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τους όρους για μια ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία σε ασφαλή, λειτουργικά, πλήρως εξοπλισμένα και ελκυστικά σχολεία. Αυτό κάνουμε σταθερά σε συνεργασία πάντα με τις εκπαιδευτικές κοινότητες, φροντίζοντας έγκαιρα για την αντιμετώπιση και κάλυψη των αναγκών», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των εργασιών σε όλα τα μέτωπα. Μάλιστα πρόσφατα, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Δ.Ζιγκερίδη (Διοικητικού-Οικονομικού), Μ. Βουλγαρίδη (Παιδείας) και Στ.Γκατζέ (Μικροέργων-Ηλεκτροφωτισμού-Πολεοδομίας), περιόδευσε σε σχολικά συγκροτήματα όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, ζητώντας ταυτόχρονα την επίσπευση των ρυθμών ώστε «να είναι όλα έτοιμα στο πρώτο κουδούνισμα», ενώ ανάλογες επισκέψεις στα σχολικά εργοτάξια πραγματοποίησε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντ. Σαουλίδης.

3ο-5ο Δημ. Σχολεία

Το μεγαλύτερο εύρος παρεμβάσεων υλοποιείται στα 3ο-5ο Δημοτικά Σχολεία Νεάπολης, με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τις 700.000 ευρώ. Εκεί οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο εντός του κτιρίου, όπου όλα αλλάζουν, όσο και στον αύλειο χώρο, όπου έγινε η επίστρωση της υποδομής για την ανακατασκευή της αυλής σύμφωνα με τους σύγχρονους εκπαιδευτικούς όρους.

Συγκεκριμένα, η αναδιαμόρφωση των 3ου-5ου Δ.Σ. Νεάπολης περιλαμβάνει ανασχεδιασμό του αύλειου χώρου με δημιουργία βοτανικού κήπου, ανασχεδιασμό της κεντρικής εισόδου και δημιουργία κτιστού καθιστικού, αθλητική δαπεδόστρωση με υποχώρους για την ανάπτυξη αθλοπαιδιών, επένδυση κερκίδων και προσθήκη πρασίνου. Επίσης, γίνονται παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου με προσθήκη τουαλετών, αλλαγή των δαπέδων και των ψευδοροφών, αντικατάσταση κουφωμάτων καθώς και παρεμβάσεις στο κέλυφος του 5ου Δ.Σ.

Έτσι, γίνεται σαφές ότι η ολοκλήρωση των εργασιών θα μετατρέψει το σχολικό συγκρότημα σε ένα νέο σύγχρονο χώρο εκπαίδευσης, γεγονός που αναγνωρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της πρόεδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δ.Σ. Αγγελικής Τσολακίδου, η οποία ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι οι εργασίες προχωρούν. Οι παρεμβάσεις ήταν κάτι που χρειαζόταν να γίνει. Ως γονείς ανυπομονούμε για το άνοιγμα των σχολείων και να δούμε τις εργασίες που έχουν γίνει. Είχαμε αναφερθεί εγγράφως στον δήμο για τα όσα πρέπει να γίνουν. Πρέπει να πω ότι έχουμε πολύ θετική άποψη για τον δήμο, γιατί είναι κοντά μας. Για ό,τι ζητήσαμε και ό,τι χρειάστηκε το σχολείο μέσα στη διάρκεια της χρονιάς υπήρξε ανταπόκριση και αυτό δημιούργησε πολύ καλή εντύπωση».

Γενικές παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις, όμως, δεν περιορίζονται σε ένα μόνο συγκρότημα, αλλά έχουν επεκταθεί σε πολλά άλλα σχολεία, και συγκεκριμένα:

· 1ο Δημοτικό Σχολείο: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών χώρων και επισκευή του δόματος,

· 7ο Δημοτικό Νεάπολης: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μόνωση και εργασίες επιχρισμάτων,

· 8ο Δημοτικό Σχολείο: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, σε διαδρόμους και αίθουσες διδασκαλίας, σε γήπεδα και περίφραξη, επισκευή πέργκολας, ανακατασκευή γηπέδου μπάσκετ,

· 10ο Δημοτικό Σχολείο-14ο Νηπιαγωγείο: Ελαιοχρωματισμός επτά αιθουσών, και εξωτερικού χώρου, εκτεταμένα επιχρίσματα, μόνωση του κτιρίου που θα στεγασθεί το νηπιαγωγείο και συνολικός ελαιοχρωματισμός, κατασκευή κυγκλιδωμάτων και πόρτας για το νηπιαγωγείο, καθώς και δαπέδου ασφαλείας,

· 1ο-2ο Νηπιαγωγείο: Ελαιοχρωματισμός εξωτερικού χώρου επιχρίσματα,

· 12ο Νηπιαγωγείο: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και κατασκευή προστατευτικού σκεπάστρου στην είσοδο,

· 13ο Νηπιαγωγείο: Κατασκευή αυλής,

· 9ο Νηπιαγωγείο: Κατασκευή τσιμεντένιας ζώνης και προστατευτικά καπάκια τοιχίων,

· 5ο Νηπιαγωγείο: Κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης,

· ΕΠΑΛ Νεάπολης: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

· ΙΕΚ Νεάπολης: Ελαιοχρωματισμός γραφείων, διαδρόμων, εσωτερικών, εξωτερικών και κοινόχρηστων χώρων,

· 1ο-3ο Γυμνάσιο: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών διαδρόμων,

· 2ο ΓΕΛ Νεάπολης: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών χώρων και 12 αιθουσών,

· Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης: Ελαιοχρωματισμός εσωτερικών χώρων και όλων των αιθουσών.

Διάνοιξη της Ελ. Βενιζέλου

Η υποστήριξη και στήριξη των μαθητών έρχεται να επεκταθεί με τη διάνοιξη της οδού Ελ. Βενιζέλου στην περιοχή Στρεμπενιώτη, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή πρόσβασή τους στα παρακείμενα 4ο- 5ο Γυμνάσια Νεάπολης και 8ο-10ο-11ο Νηπιαγωγεία Νεάπολης.

Συγκεκριμένα, ο δρόμος που περνά από το Ανοιχτό Θέατρο με κατεύθυνση προς την Πολίχνη, διανοίγεται και ανακατασκευάζεται από την αρχή, βελτιώνοντας σημαντικά το οδικό σύστημα αλλά και τον δημόσιο χώρο της περιοχής. Ήδη κατασκευάστηκε το τοιχίο αντιστήριξης και οι χωματουργικές εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ασφαλτόστρωση του νέου τμήματος. Κάθε λεπτομέρεια έχει προβλεφθεί σε ό,τι αφορά πεζοδρόμια, κράσπεδα, κλίμακες, τάφρους, αντιολισθητικό οδόστρωμα, υπόγειο δίκτυο φωτισμού, που ενδέχεται να επεκταθεί, και του οποίου τα φωτιστικά θα χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία «LED» για αποδοτική εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατασκευή νηπιαγωγείου

Τέλος, η δημοτική αρχή συνεχίζει τον αγώνα της για την παραχώρηση του οικοπέδου επί της οδού Λαγκαδά με Νυμφαίου για την κατασκευή τετραθέσιου νηπιαγωγείο βαρέως τύπου για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής και την εγκατάλειψη των ενοικιαζόμενων καταστημάτων.

Ήδη έχει ληφθεί η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στις 500.000 ευρώ και έχουν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες. Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο, που απαλλοτριώθηκε και ανήκει στο δήμου, παραχωρήθηκε στις Κτιριακές Υποδομές (πρ. ΟΣΚ) για την κατασκευή νηπιαγωγείων, αλλά η μεγάλη καθυστέρησή του στην προώθηση του έργου έφερε τη διοίκηση του δήμου να διεκδικεί την επιστροφή του προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου με δημοτικούς πόρους.

επιστροφή στην κορυφή