Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Σε έξαρση η ιλαρά στην Ελλάδα

EMBOL ILAR

"Καμπανάκι" από τον ιατρικό κόσμο της χώρας

«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζει την αναζωπύρωση της ιλαράς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ζητά από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το υπουργείο Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η ασθένεια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους. Η ιλαρά – μία «ξεχασμένη» νόσος για πολλά χρόνια, η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες, λόγω επιπλοκών – φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.

Ο ΠΙΣ εκφράζει την προθυμία του να συνεργαστεί με το ΥΥΚΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα, να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη από τις αρχές Απριλίου, έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν υλοποιηθεί και από άλλους φορείς υγείας, ενώ έχουν γίνει και συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Επιπλέον, στις 6/9/2017, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία προχώρησε στην έκδοση έκτακτων συστάσεων, όσον αφορά στον εμβολιασμό έναντι της νόσου.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπασκόζος, στο πλαίσιο των εργασιών της 67ης Συνόδου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συντονίζει την εντατικοποίηση της ανοσοποίησης με εμβόλιο MMR (ερυθράς-παρωτίτιδας-ιλαράς), με τη μορφή εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού σε πρόσφυγες, μετανάστες και ομάδες πληθυσμού Ρομά σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ και με τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Athens Rum & Whiskey Festival 2017 Ο καιρός σήμερα »
επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos