Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δεύτερη παρέμβαση του ΚΚΕ για τα ιχθυοτροφεία στη Σιθωνία Χαλκιδικής

BARDALHS DELLHS KKE

Νέα ερώτηση στη Βουλή από τους Σ. Βαρδαλή και Γ. Δελή

Στη Βουλή φέρνει εκ νέου το ΚΚΕ την υπόθεση με τις ιχθυοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Δεύτερη ερώτηση για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην περιοχή Άμπελος - Πόρτο Κουφό, χερσονήσου Σιθωνίας ΠΕ Χαλκιδικής, κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 8247/24.08.2017, σχετικά με την ίδρυση ΠΟΑΥ (Περιοχή οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Άμπελος - Πόρτο Κουφό, χερσονήσου Σιθωνίας ΠΕ Χαλκιδικής, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.

Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Σύμφωνα με το "Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης" (ΚΥΑ 31722/4-11-2011, Φ.Ε.Κ. 2505B/2011), η περιοχή Άμπελος - Πόρτο Κουφό, χερσονήσου Σιθωνίας ΠΕ Χαλκιδικής, εντάχθηκε στις Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Κατηγορίας Β (ΠΑΥ Β), υποκατηγορία Β10 ΑΜΠΕΛΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ, όπου προωθείται κατά προτεραιότητα η ίδρυση ΠΟΑΥ.

Το δε Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για το Χαρακτηρισμό και την Οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στη θέση "Άμπελος ~ Πόρτο Κουφό" χερσονήσου Σιθωνίας, ΠΕ Χαλκιδικής, ΠΚΜ, με φορέα την ΠΟΑΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΙΚΕ, (απόφαση µε αριθµό 90 της 11ης/21.4.2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Μετά τη δημοσίευση της προαναφερόμενης απόφασης, έκδηλες είναι οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες των τοπικών φορέων (Δήμος Σιθωνίας, Ένωση Camping Χαλκιδικής, Ομοσπονδία Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας κ.λπ), που δεν αποδέχονται την ίδρυση ΠΟΑΥ στην εν λόγω περιοχή.

Παράλληλα, κατατέθηκε προσφυγή, κατά της προαναφερόμενης απόφασης της ΠΚΜ, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατοίκους του Πόρτο Κουφό, συνοδευόμενη με αξιολόγηση της ΣΜΠΕ για τη δημιουργία ΠΟΑΥ Χαλκιδικής από επιστημονική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

Να σημειωθεί επίσης, πως:

Η χερσόνησος της Σιθωνίας, όπου και η επίδικη περιοχή, είναι χαρακτηρισμένη, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας Natura 2000, με κωδικό GR 1270014 (ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ) και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Κουφό προστατεύονται δύο σπάνια είδη πτηνών, τα Χρυσογέρακα (Falco biarmicus) και η Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava).

Το Νοέμβριο του 2015 ολοκληρώθηκε, δυνάµει σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χαρτογράφηση µε τίτλο: “Εντοπισμός, χαρτογράφηση και Αποτύπωση σε Ναυτικούς Χάρτες των Υποθαλάσσιων Λιβαδιών ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια”. Στην ανωτέρω χαρτογράφηση καταγράφεται η παρουσία λιβαδιών στην θαλάσσια περιοχή Πόρτο Κουφό, η οποία απουσιάζει από τη προαναφερόμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Τορώνης τάχθηκε κατά πλειοψηφία Αρνητικά σε κάθε μορφή υδατοκαλλιέργειας στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Κουφό, δυνάμει της µε αριθµό 178/2010 απόφασής του.

Σύμφωνα µε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Δήμου Τορώνης (αριθμός απόφασης 5419/07/25-1-2008, ΦΕΚ 83/ΑΑΠ/29-2-2008) στην περιοχή Παραλίας Συκιάς, ορίζεται η περιοχή της λιµνοθάλασσας στο Πόρτο Κουφό ως αρχαιολογικός χώρος, καθώς σώζονται ακόμη στο σημείο υπολείμματα βυζαντινής τοιχοποιίας και θεμελιώσεις λιμενικών έργων.

Στην περιοχή του Πόρτο Κουφό (απόλυτα κλειστός και προστατευμένος λιμένας), η ανανέωση των θαλάσσιων μαζών και τα ρεύματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Το λιμάνι του Πόρτο Κουφό έχει χαρακτηριστεί από το Πρόγραμμα "Φιλότης" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με κωδικό ΑΤ4011009, ως "Φυσικό Τοπίο - Ιστορικός Τόπος" και επίσης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της πρώην Νομαρχίας Πολυγύρου ως "Περιοχή Ειδικής Προστασίας Φυσικών Οικοτόπων".

Παρατηρούνται σοβαρά κενά και ελλείψεις στο κείμενο της προαναφερόμενης ΣΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, αλλά και τον προτεινόμενο ιχθυογεννητικό σταθμό, όπως πχ: δεν περιγράφονται τα συστήματα παροχής νερού στο σταθμό και διόδου απορροής του χρησιμοποιούμενου νερού και δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του, στη λιμνοθάλασσα.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να αποκλειστεί η ίδρυση ΠΟΑΥ στην περιοχή Άμπελος - Πόρτο Κουφό, χερσονήσου Σιθωνίας ΠΕ Χαλκιδικής;».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2