ΡΟΗ 24/7:

Ακατάσχετα και τα προνοιακά επιδόματα

aade

Διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

 

 

Ακατάσχετα είναι τα προνοιακά επιδόματα, όπως τα άλλα κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε η η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Έτσι, αυτά τα επιδόματα περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από τις κατασχέσεις, όπως αυτή της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου και των σοβαρών προβλημάτων της υγείας αυτού ή της συζύγου του.
Ωστόσο η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι αν διαπιστωθεί πως έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά τη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα-βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (π.χ. επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κ.λπ.).
Ακόμη η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος-βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.

επιστροφή στην κορυφή