ΡΟΗ 24/7:

43 χρόνια Νέα Δημοκρατία

nd8

Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

"Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες και αν αξιοποίηση όλες τις αρετές του λαού της. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της. Η Ελλάς με την πνευματική κληρονομιά της, την ακτινοβολία του Ελληνισμού, αλλά και την ζωντάνια του λαού της ημπορεί να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης. Βασική όμως προϋπόθεσις για όλα αυτά είναι η θεμελίωσις στον τόπο μας της αληθινής και συγχρόνου δημοκρατίας.

Σ’ αυτήν αφιερώνεται, ολόκληρη και ομόθυμη, η μεγάλη παράταξις της Νέας Δημοκρατίας. Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον, όλους εκείνους που διακαίονται από το πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας. Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους νέους, τους καλώ να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτήν την εξόρμηση της εθνικής δημιουργίας. Για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα". Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. 4 Οκτωβρίου 1974.

Πριν από 43 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, δημοσιεύοντας την ιδρυτική της διακήρυξη. Ο χρόνος έδειχνε 4 Οκτωβρίου του 1974. "Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν - και σε τελική ανάλυση υπηρετούν - και περισσότερους και ανωνύμους. Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.

Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς", έγραψε, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης ο πρώτος πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης. Από τις 4 Οκτωβρίου του 1974 μέχρι σήμερα ο πολιτικός χρόνος κατέγραψε για τη Νέα Δημοκρατία σελίδες επί σελίδων.

Την ίδρυσή της ακολούθησαν εκλογικές νίκες, σχηματισμός κυβερνήσεων, χρόνια όπου η παράταξη συγκέντρωσε ποσοστά που ξεπέρασαν το 46% (με απόγειο το 54,37% του 1974) αλλά και πέτρινες εποχές. Στο τιμόνι της, μετά τον Εθνάρχη, βρέθηκαν εννέα πρόεδροι. Ο Γεώργιος Ράλλης. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο Κώστας Καραμανλής. Ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέσσερις από αυτούς εκλήθησαν να ηγηθούν της χώρας ως πρωθυπουργοί.

Από τις 10 Ιανουαρίου του 2016, όταν και ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, η νυν οδός Πειραιώς έχει περάσει στην επόμενη φάση της ιστορίας της, με κλειδιά όχι μόνο τη συνεχή ενδυνάμωση του αέρα της κυβερνησιμότητας, αλλά τη συνοχή, τη συμπόρευση και την ενότητα. Την επικοινωνία ενός ανανεωμένου προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με στόχους την ανανέωση και το άνοιγμα της παράταξης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων.

"Πιστεύω ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι είμαστε, πια, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, η μόνη, σίγουρη, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πιο ανίκανη, απέναντι στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Και για αυτό απευθύνουμε – και θα εξακολουθούμε να απευθύνουμε – μια σταθερή πρόσκληση συνεργασίας και κοινής δράσης σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που θέλουν να συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα οριστικά να βγει από την κρίση. Και θα τους ζητήσουμε και τη συμμετοχή τους και στο Συνέδριο, αλλά και στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Δεν ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να φύγει απλά μια κακή, μια ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση. Δεν είναι το ζήτημα να πετύχουμε απλά μια πολιτική δικαίωση. Αυτοί που καταρρέουν σήμερα μέσα στα ψέματα, τα οποία είπαν για να ανέβουν πολιτικά, έχουν ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Η θετική στήριξη είναι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα. Και ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να μας δώσουν τη δύναμη να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο που θα κάνει καλύτερη την πατρίδα μας και καλύτερη τη ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα", διαμηνύει, στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Μητσοτάκης.

Το Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και λίγες ημέρες μετά, στις 8 Μαΐου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συγκαλείται, προκειμένου να εκλέξει τον επόμενο αρχηγό της. Στη "μάχη" ρίχνονται ο Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Τελικά, με 88 ψήφους έναντι 84, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Ράλλης, επικρατεί το τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αβέρωφ, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της παράταξης και, ταυτόχρονα, την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ θα παραμείνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για περίπου τρία χρόνια. Στις 17 Ιουνίου του 1984 και στις ευρωεκλογές, η παράταξη συγκεντρώνει 38,05%, στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο εννέα ευρωβουλευτές, αλλά βρίσκεται και πάλι πίσω από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παραιτείται από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεκινά τις διαδικασίες ανάδειξης του επόμενου προέδρου της. Δύο πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Την 1η Σεπτεμβρίου, τελικά, νέος ηγέτης εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επικρατώντας του κ. Στεφανόπουλου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα παραμείνει στο τιμόνι της παράταξης μέχρι και τον Οκτώβριο του 1993. Έχοντας επικρατήσει, με συντριπτικά ποσοστά. σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές εκλογές του Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούνιο και Νοέμβριος του 1989 και Απρίλιος του 1990) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχηματίζει κυβέρνηση και το 1993 η Νέα Δημοκρατία χάνει στην πρόωρη κάλπη από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός θα είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, που επικρατεί του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και ιστορικού στελέχους της, Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Στις βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιούνται στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 41,19% και η Νέα Δημοκρατία 38,12%, συνεχίζοντας την πορεία της στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Έβερτ, υποβάλλει την παραίτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Υπερισχύοντας του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ, Γιώργου Σουφλιά, ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται πρόεδρος της παράταξης. Λίγους μήνες μετά, το κόμμα θα περνούσε στην εποχή του Κώστα Καραμανλή. Είναι Μάρτιος του 1997 και στην Αθήνα συνέρχεται το τέταρτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με θέματα την εκλογή νέου προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Υποψήφιοι θα είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Γιώργος Σουφλιάς. Στο δεύτερο γύρο φτάνουν οι κύριοι Καραμανλής και Σουφλιάς, με τον μετέπειτα πρωθυπουργό να επικρατεί του πρώην υπουργού.

Από τον Κ. Καραμανλή στον Α. Σαμαρά

Μετά από δύο εμφατικές νίκες στις εκλογές του 2004 και του 2007 και με τον Κώστα Καραμανλή να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας για πέντε χρόνια, στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η γαλάζια παράταξη λαμβάνει 33,48% και εκλέγει 91 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού. Στο Έκτακτο Συνέδριο (πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2009) αποφασίζεται η τροποποίηση του Καταστατικού αναφορικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και θεσπίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος. Στις 29 Νοεμβρίου 2009 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από τη θέση του προέδρου και στην ηγεσία του κόμματος ανέρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ως πρόεδρος, οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου το κόμμα ηττάται από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μεϊμαράκης ανοίγει άμεσα την αυλαία της διαδικασίας ανάδειξης του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 διεξάγεται ο δεύτερος γύρος εσωκομματικών εκλογών, με τη συμμετοχή περίπου 450000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 52,43% έναντι 47,57% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. "Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών. Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα η πολιτική θα το λύσει. Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτι ακόμα. Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ. Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα", είναι η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν το αποτέλεσμα της κάλπης τον φέρνει στην ηγεσία της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο Μενίδι, στο πλαίσιο ακόμα μίας περιοδείας σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Πέρα από τις επαφές που θα έχει με πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει και στα εγκαίνια των τοπικών γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας μηνύματα ενότητας και συμπόρευσης, με αφορμή την επέτειο 43 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει και στα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας, που απασχολούν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, με μέγιστο αυτό της δημόσιας ασφάλειας. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η οδός Πειραιώς αναδεικνύει το δόγμα "νόμος και τάξη" και την προτεραιότητα αποκατάστασης της δημόσιας ασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο και στη συζήτηση στη Βουλή για την εγκληματικότητα είχε μιλήσει για το άβατο των Εξαρχείων, καθώς και για ανάλογα φαινόμενα σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και οι Αχαρνές, με τα ζητήματα της ασφάλειας να αποτελούν…αχίλλειο πτέρνα για τη συγκυβέρνηση και, ταυτόχρονα, προνομιακό πεδίο της Κεντροδεξιάς, που συσπειρώνει και τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

επιστροφή στην κορυφή