ΡΟΗ 24/7:

Όταν η μουσική συναντάει τον κινηματογράφο

Soundtrack e1407731124546

4 ιστορίες μουσικών που μεταφέρθηκαν στις Μεγάλες Οθόνες

Είναι ψέμα να πούμε ότι οι ζωές των καλλιτεχνών δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πόσο μάλλον εκείνων που ασχολούνται με την μουσική. Η πορεία τους προς την δόξα είναι συνήθως γεμάτη εμπόδια, ανατροπές, αλλά και αναπάντεχες εκπλήξεις. Το πώς ξεκίνησαν, πως πορεύτηκαν και πως κατέληξαν συνήθως προκαλούν τεράστια εντύπωση, ενώ η καθημερινότητα τους ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει τις ιστορίες τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετική προσωπικότητα, που ζουν σε διαφορετική εποχή, έχουν διαφορετικές ιδιαιτερότητες, τους συνδέει, ωστόσο, ένα βασικό χαρακτηριστικό: η αγάπη τους για τη μουσική.

The Pianist photo the pianist 8868540 600 400

Ο πιανίστας (2002)

Αναμφίβολα, ¨Ο πιανίστας¨ του Roman Polansky είναι μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Βραβευμένη με τρία Όσκαρ, εκείνα της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, του Α΄ Αντρικού Ρόλου και του Καλύτερου Σεναρίου, δίκαια κέρδισε τις εντυπώσεις την χρονιά που κυκλοφόρησε, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό πολλών σινεφίλ. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης αυτοβιογραφίας του Εβραίου Πολωνού μουσικού, Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, μέσα στο γκέτο της Βαρσοβίας, υπό την μόνιμη απειλή και τον εξευτελισμό των Ναζί. Η αγάπη του για τη μουσική και το ταλέντο του στο να παίζει πιάνο είναι τελικά αυτά που θα τον κρατήσουν στην ζωή μέχρι την απελευθέρωση και την απομάκρυνση των Γερμανών από την ευρύτερη περιοχή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι  Adrien Brody, Thomas Kretschmann και Frank Finlay.

97126 004 93E9B766

Ray (2004)

Η ζωή του Charles Ray, από την παιδική του ηλικία μέχρι και το τέλος της καριέρας του, είναι εντυπωσιακή. Γεννημένος σε μια φτωχογειτονιά του Νότου, όπου τυφλώθηκε σταδιακά σε πολύ μικρή ηλικία, ο Charles Ray κατάφερε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, να εξελιχθεί ίσως στον καλύτερο μουσικό blues που υπήρξε ποτέ. Παρόλο που ήταν επιρρεπής τόσο στα ναρκωτικά, όσο και στις γυναίκες, ο Ray κατάφερε να διαγράψει μια εντυπωσιακή μουσική πορεία και να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Την ταινία ¨Ray¨ σκηνοθετεί Taylor Hackford, ενώ τον διάσημο μουσικό υποδύεται ο ταλαντούχος Jamie Foxx, τον οποίο πλαισιώνουν οι Regina King, Kerry Washington και Clifton Powell.

walk the line 704 4

Walk the Line (2005)

Άλλος ένας θρύλος έρχεται να συμπληρώσει την λίστα με τους μουσικούς, η ζωή των οποίων έγινε ταινία. Ο Johnny Cash υπήρξε ένας από τους μουσικούς που άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τα μέσα του 20ου αιώνα. Η ταινία ¨Walk the Line¨ αφηγείται την ζωή του διάσημου τραγουδιστή από την αρχή της καριέρας του, ως την απογείωση, αλλά και την δύση της. Μια ταινία γεμάτη με μουσική και ρυθμό, το ¨Walk the Line¨ βρίθει από ακούσματα country, rock ‘n’ roll, blues και folk. Την σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο James Mangold, ενώ πρωταγωνιστούν οι  Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon και Ginnifer Goodwin.

lavieenrose3

Ζωή σαν τριαντάφυλλο (2007)

Για το τέλος άφησα την συγκλονιστική ιστορία της Edith Piaf. Με τον τίτλο ¨Ζωή σαν τριαντάφυλλο¨, ή αλλίως ¨La vie en rose¨, ο Olivier Dahan μετάφερε στην Μεγάλη Οθόνη την ταραχώδη ζωή της διάσημης τραγουδίστριας. Η ζωή από πολύ νωρίς έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στην ταλαντούχα Edith, η οποία μέχρι το τέλος της καριέρας της αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες. Διάφορα γεγονότα από το παρελθόν έρχονται να φωτίσουν την αιτία της παράξενης συμπεριφοράς της τραγουδίστριας. Η ταινία δίκαια βραβεύτηκε με 2 Όσκαρ και εντυπωσίασε το κοινό την χρονιά που κυκλοφόρησε. Την Edith Piaf υποδύεται η Marion Cotillard, η οποία, με την ανατριχιαστική ερμηνεία της, κέρδισε το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου, ενώ δίπλα της βρίσκονται οι Sylvie Testud και Pascal Greggory.

επιστροφή στην κορυφή