Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας"

22292330 1544217498934790 1265220189 o

Ο πρωθυπουργός στο Thessaloniki Summit 2017

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ Τσίπρας μιλώντας στον ΣΒΒΕ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα και υπογράμμισε πως ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Θεσσαλονίκη για την βιομηχανία και την μεταποίηση.

Ο ΣΒΒΕ με τις παρεμβάσεις του εξελίσσεται de facto σε θεσμικό συνομιλητή και εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου σας θα στηριχθεί δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του ΣΒΒΕ.

«Σχεδόν εδώ και ένα χρόνο μετά την ίδρυση γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καθιέρωσα την τακτική επίσκεψή μου στην βόρεια Ελλάδα όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς.

Η πρόταση σας για τη σύσταση Εθνικού συμβουλίου Βιομηχανίας έγινε δεκτή και ήδη υλοποιείται.

Ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι και η βόρεια Ελλάδα για την Βιομηχανία.

Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας.

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική Οικονομία. Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους.

Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη βόρεια Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα.

Η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή παραλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα οργανώνουμε το μέλλον της χώρας ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας.

Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. Έχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος. Το πρόγραμμα θα τελειώσει την ώρα του και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα. Η άνεργη ανάπτυξη δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα.

Οι εξαγωγές, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 18%. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ δεκαεξαετίας. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή αλλά έχει πέσει δέκα μονάδες.

Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εργασία και θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο πράγματι βάρος της φορολογίας που μας επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης. Από το 2016 πετύχαμε εξοικονόμηση δαπάνης 10%.

Σε συνθήκες ύφεσης και συμπίεσης των αριθμών θέλουμε και το τελευταίο ευρώ που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος να πιάνει τόπο και να επιστρέφει σε κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους στο περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά θα ενθαρύνει την υγιή επχειρηματικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας. Ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η στρατηγική μας για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σαν κύριο άξονα τη βιομηχανία και την μεταποίηση.

Να επενδύσουμε στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην φορολογική πολιτική που όλοι διαπίστωναν την αναγκαιότητα τους αλλά δεν τολμούσαν. Εμείς τολμήσαμε να τις φέρουμε, και αρχίζουν να αποδίδουν.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε το πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση περίπου 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 άγγιξαν υψηλό επταετίας.

Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα έχει απολύτως ψηφιοποιημένο χαρακτήρα.

Έχουμε κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Προχωράμε ένα σχέδιο με όραμα για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη.

Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ένα σημαντικό οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα αλλά Κέντρο ισχυρό ολόκληρων των Βαλκανίων.

Είναι μια διαφορετική αντίληψη που εμείς έχουμε για την βόρεια Ελλάδα. Η επόμενη ΔΕΘ το 2018 θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς η ΔΕΘ ανακτά έναν ιδιαίτερο διεθνή ρόλο που συμβάλει στο δόγμα μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης,της ΟΚΔΕ και της Λαϊκής Ενότητας, τα οποία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, επιχείρησαν να πλησιάσουν το Βελλίδειο, στο οποίο ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 20:59
επιστροφή στην κορυφή