Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Η «Οδύσσεια» της γαστρονομίας κάνει στάση στη Χαλκιδική

g ele c07 2 thumb large

Συνεχίζεται το επιστημονικό συνέδριο "Mediterranean Diet & Health"

«Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι είχα δύο γιαγιάδες, ταξιδεύοντας για την Cooking Odyssey ανακάλυψα ότι είχα πολύ περισσότερες». Με αυτήν τη βιωματική διαπίστωση, που σκιαγραφεί τις προεκτάσεις της γαστρονομίας στην ελληνική κουλτούρα, η 25χρονη Μυρτώ Σταυρίδη, από τον Ιανουάριο «οικοδέσποινα» μαζί με τον σεφ Γιώργο Γεράρδο στην επιτυχημένη εκπομπή Cooking Odyssey, προλόγισε τις εργασίες του συνεδρίου «Mediterranean Diet & Health – A nutritional Odyssey in Greece», που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στο Sani Resort στη Χαλκιδική, μαζί με τη βραβευμένη εκπομπή.

«Oταν το 2009 πρότεινα μια εκπομπή για την ελληνική κουζίνα στην αμερικανική τηλεόραση, η μόδα της μαγειρικής είχε μεν ήδη ξεκινήσει, αλλά η ελληνική γαστρονομία δεν είχε καθόλου προβληθεί», εξηγεί ο Γιώργος Στάμου, σκηνοθέτης και παραγωγός. «Αντίθετα, προβάλλονταν πολλές για την ισπανική και κυρίως την ιταλική». Η καινοτομία, βέβαια, δεν περιορίστηκε μόνον στην εθνικότητα αλλά επεκτάθηκε στην αισθητική και στο περιεχόμενο. Ο Αμερικανός τηλεθεατής ήταν συνηθισμένος να παρακολουθεί, κατά τη μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη, μάγειρες μεγάλης ηλικίας, στο τηλεοπτικό στούντιο, να «εκτελούν» με ακρίβεια συνταγές. «Δεν υπήρχαν εξωτερικά γυρίσματα και συχνά το μόνο που άκουγες ήταν το μαχαίρι να ψιλοκόβει», περιγράφει ο 47χρονος σκηνοθέτης.

Ο Στάμου «πάντρεψε» τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, προβάλλοντάς τα από κοινού. «Μπόλιασε» την εκμάθηση των συνταγών με ταξίδια στην Ελλάδα. Προσέφερε στο κοινό γρήγορα πλάνα με μουσική – σε ελληνικό ρυθμό, αλλά όχι το καθιερωμένο συρτάκι. Τέλος, έβαλε στο στούντιο –αλλά και στο χωράφι– δύο, διαφορετικούς ανά δύο σεζόν, νέους παρουσιαστές, που συνομιλούν και σχολιάζουν προϊόντα, γεύσεις και κυρίως… ιστορίες. Ταυτόχρονα, ο σεφ αλληλεπιδρά με το κοινό, καθώς απαντά απευθείας σε ερωτήσεις των τηλεθεατών που λαμβάνει μέσω Facebook. Κάθε φορά, μάλιστα, που το διακύβευμα είναι μια vegan συνταγή, οθόνες και σέρβερ παίρνουν… φωτιά.

«Ρωτώντας τους ντόπιους παραγωγούς και μάγειρες, αν έχουν να μας πουν μια ιστορία για την πίτα ή το μέλι τους, απαντούν αρνητικά, αλλά έπειτα από λίγο μάς διηγούνται αξιομνημόνευτα συμβάντα», σημειώνει ο κ. Στάμου, «αυτό, βέβαια, αποτελεί το Α και το Ω στο μάρκετινγκ». Η εκπομπή έχει κερδίσει ένα σταθερό κοινό 8,5-9 εκατ. τηλεθεατών σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς προβάλλεται από το δημόσιο δίκτυο PBS, αλλά και στον Καναδά, ενώ προσεχώς θα προβληθεί και στην Ινδία.

Ως εκ τούτου, οι συντελεστές μετατρέπονται μοιραία σε νοητή γέφυρα μεταξύ Ελλήνων παραγωγών και δυνητικών καταναλωτών. «Συναντώ πλέον όλο και πιο συχνά παραγωγούς, γνώστες του επιχειρείν, το οποίο εξελίσσουν, συσκευάζοντας π.χ. τοπικά προϊόντα», επισημαίνει ο κ. Στάμου, που στην ιστοσελίδα αναρτά τις συνταγές κάθε επεισοδίου αλλά και τα εκάστοτε προϊόντα. «Προοπτική έχει το μέλι, οι υπερτροφές, το παστέλι, αλλά και τυποποιημένα υποπροϊόντα, όπως η πάστα ελιάς, αποξηραμένα φρούτα ή κομπόστες, αλλά και η εξαιρετικά καινοτόμος ιδέα της αφυδατωμένης φέτας ως σνακ», εκτιμά ο ίδιος. Προσεχώς, ο ίδιος μαζί με τον Γιώργο Γεράρδο θα «οργώσουν» τις ΗΠΑ πραγματοποιώντας ένα πολλά υποσχόμενο food tour.

«Θέλω να μάθω στους τηλεθεατές υλικά που δεν ξέρουν ή τρόπους μαγειρικής που αγνοούν, αλλά προσαρμόζω τις γεύσεις στον ουρανίσκο τους και τους δίνω εναλλακτικές στα υλικά», εξηγεί ο κ. Γεράρδος, που για πολλά χρόνια ήταν φωτογράφος με χόμπι τη μαγειρική, μέχρι που προ επταετίας «αντέστρεψε» τους όρους. Οι Αμερικανοί φίλοι της εκπομπής θα τον παρακολουθήσουν να μαγειρεύει στην κουζίνα του πατρογονικού του σπιτιού στην ορεινή Κορινθία, που αρχικά κτίστηκε γύρω στα 1800, με τη θάλασσα στο βάθος του πλάνου, ενώ ουκ ολίγες φορές το κάδρο αλλάζει, καθώς ο κ. Γεράρδος μαζεύει από τον κήπο ρίγανη και βασιλικό για το φαγητό στην κατσαρόλα. «Παλιά κάναμε τη μαγειρική στο στούντιο της Νέας Υόρκης και το ταξίδι ξεχωριστά, εσχάτως φέραμε τον πάγκο της κουζίνας στην Ελλάδα», λέει με καμάρι ο σκηνοθέτης.

Η «οικοδέσποινα», κόρη Αμερικοναβραζιλιάνας και Ελληνα, έχει επιφορτιστεί τον ρόλο της φιλομαθούς ταξιδιώτισσας, κάτι που δεν απέχει από την αληθινή της προσωπικότητα. «Με εντυπωσίασε η ξενάγηση στο αποστακτήριο Καρώνη στο Ναύπλιο», περιγράφει η Μυρτώ, «εκεί άγγιξα μια κλειδαριά του 1800, που ανάλογη μόνο η Μπουμπουλίνα είχε και άνοιγε με τρία διαφορετικά κλειδιά, μια δοκιμασία τύπου secret room!». Οσο γυρίζει την Ελλάδα, ανακαλύπτει νέες πτυχές της μαγειρικής. «Δεν ήξερα ότι τα Γρεβενά είναι η πρωτεύουσα των μανιταριών», λέει γελώντας η 25χρονη Μυρτώ Σταυρίδη, που το 2015 είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο «Τσάμπιονς Λιγκ» των Νομικών Σχολών στο Στρασβούργο. Τα δύο αντικείμενα εκ πρώτης όψεως μοιάζουν άσχετα, όμως η άνεση στην αγόρευσή της μείωσε το τρακ ενώπιον του γυαλιού. Αλλωστε και στις δύο περιστάσεις καλείται να... πείσει.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2