ΡΟΗ 24/7:

"Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια"

sxinas apth

Δηλώσεις Μαργαρίτη Σχοινά από τη Θεσσαλονίκη

Στις 21 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα εξέρχεται της επταετούς μνημονιακής εποχής, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι «η 21η Αυγούστου, η πρώτη μέρα μετά τα μνημόνια, θα βρει μια χώρα η οποία, όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει, σε αυτό το νέο απαιτητικό στίβο της ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό. Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, στην οποία δε χωράνε ούτε καυγάδες, ούτε διχόνοιες, αλλά μόνο με ενωτική στοχοπροσήλωση θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ με θέμα: «Προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Προκλήσεις και επιπτώσεις για την Ε.Ε. και την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης είναι οι «27» να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης» τονίζοντας ότι το «αφήγημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η οποία τέθηκε μεν ως σενάριο εργασίας, αλλά αντιθέτως αυτό που περιέγραψε ως μια «ενωτική ατζέντα».
«Η παρτίδα δεν έχει κερδηθεί ακόμη, αλλά η Ευρώπη τα κατάφερε», είπε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων του μεταναστευτικού, της οικονομικής κρίσης, των προβλημάτων της Ευρωζώνης, της αμφισβήτησης της συνοχής της Ε.Ε., κ.ά. και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη σε αυτά τα δύο χρόνια αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι Κασσάνδρες, οι καταστροφολόγοι και οι προφήτες του κακού». Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα η κατάσταση είναι ήδη πολύ καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της και την αρχιτεκτονική της, για τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, π.χ. για τη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, την θεσμοθέτηση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, την ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων με την επικείμενη ένταξη, στο καθεστώς Σένγκεν, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αργότερα, τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την Σερβία και το Μαυροβούνιο, ως το 2023 κ.ά..

Πρόσθεσε ότι στις 30 Μαρτίου του 2019 «συντεταγμένα όλοι μαζί, όχι με την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής, στο Σίγκμπνιου της Ρουμανίας, θα πρέπει «να μπορέσουν οι «27» πανηγυρικά να ανακηρύξουν αυτή την κοινή τους ατζέντα».

«Σας θυμίζω τη μέρα. 30 Μαρτίου 2019. Τη μέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήνει την Ε.Ε. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, η θέλησή μας είναι, ο παγκόσμιος Τύπος να μην αναφέρεται σε αυτόν που φεύγει, αλλά στην κοινή ενωτική, ενοποιητική ατζέντα των ’27’» είπε ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος στην προοπτική της Ελλάδας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η χώρα «και θέλει και μπορεί» να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς ήδη βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα, ως μέλος της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, της Σέγκεν και έχει υπερβεί σημαντικές δυσκολίες, ως τώρα, στην πορεία της.

«Δε βλέπω, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα πρέπει σε αυτόν τον νέο απαιτητικό στίβο να απεμπολήσει το τακτικό στρατηγικό της πλεονέκτημα» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Στις 21 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα εξέρχεται της επταετούς μνημονιακής εποχής. Άρα, η πρώτη μέρα, η 21η Αυγούστου, η πρώτη μέρα μετά τα μνημόνια θα βρει μια χώρα η οποία, όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει, σε αυτό το νέο απαιτητικό στίβο της ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό. Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, στην οποία δε χωράνε ούτε καυγάδες, ούτε διχόνοιες, αλλά μόνο με ενωτική στοχοπροσήλωση θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

επιστροφή στην κορυφή