xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αποφυλακίσεις εγκληματιών

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ

Επιδιώκοντας την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Νομικής (τρομάρα του!) Παρασκευόπουλος έχει περάσει από τη Βουλή έναν νόμο, βάσει του οποίου απλουστεύονται οι όροι και οι διαδικασίες παραμονής των καταδίκων στις φυλακές. Η επιλογή αυτή οδήγησε και οδηγεί στη μαζική και κατ' επανάληψη(!), αποφυλάκιση εγκληματιών, παρά τη συνεχιζόμενη παραβατικότητά τους, με συνέπεια η ζωή των πολιτών να βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ποινικών κρατουμένων είναι αλλοδαποί, αντί να προτιμηθεί η απέλασή τους (με πολλαπλά κοινωνικά οφέλη, εκτός της αποσυμφόρησης των φυλακών), τους δίνεται η ευκαιρία να επιστρέφουν στην παρανομία, κόντρα στην κοινή λογική, που συνιστά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπου και όποτε η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση. Είναι τελείως ανόητο να απλουστεύει κανείς και, ακόμα χειρότερα, να αποποινικοποιεί τις κολάσιμες πράξεις, όχι επειδή έχει αναθεωρήσει τα κριτήρια ενοχής, αλλά επειδή δεν διαθέτει χώρο και τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Διότι, σε τελική ανάλυση, αυτή η τακτική ενθαρρύνει τη εγκληματικότητα.

Η κομπλεξική αντιμετώπιση της ιδέας για ίδρυση νέων φυλακών (και μάλιστα κάποιων «υψίστης ασφαλείας») έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, με την αναγκαστική συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας της ποινής τους κι ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Έτσι, οι φυλακές, αντί να λειτουργούν ως σωφρονιστήρια, εξελίσσονται –υπό την καθοδήγηση των ισοβιτών– σε "στρατηγεία" εκπόνησης νέων σχεδίων εγκληματικής δράσης, όπως το αποδεικνύουν πολλά παραδείγματα της καθημερινότητας.

Νιώθοντας αμήχανα (ίσως και ένοχα;) από τη γενική κατακραυγή κατά του συγκεκριμένου νόμου, ο εμπνευστής και φυσικός αυτουργός του, ο Παρασκευόπουλος, εμφανίστηκε στην επικαιρότητα, δηλώνοντας αφελώς ότι η νομοθέτησή του είχε περιστασιακό χαρακτήρα, και πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, διότι οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δηλαδή, αυτό που αντιλαμβάνονταν οι νοήμονες πολίτες, εξαρχής, με την ψήφιση του εν λόγω νόμου, ο πανεπιστημιακός καθηγητής το κατάλαβε μετά από το «μπάχαλο», που προξενήθηκε εξαιτίας του! Εκτός κι αν το έκανε επίτηδες, για να συντηρήσει το κλίμα ασυδοσίας, που, αποδεδειγμένα, παρέχει άλλοθι στους κάθε λογής υποστηρικτές της κυβέρνησής του.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα (διορθωτική) νομοθετική ρύθμιση θα λάβει σοβαρά υπόψη της την ανησυχητική κατάσταση της κοινωνίας, και θα κατοχυρώσει τους όρους ευνομίας, παρέχοντας εγγυήσεις ότι το κράτος θα έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών του.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 18:49
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πεζοδρόμηση = Πρόοδος Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ »
επιστροφή στην κορυφή