ΡΟΗ 24/7:

Επαγγελματικός λογαριασμός για όλες τις επιχειρήσεις

pos

Υποχρεωτική η δήλωσή του στο taxis

Καμία απόδειξη δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία για το χτίσιμο του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων αν τα χρήματα της συναλλαγής μέσω πιστωτικών καρτών ή μέσω μεταφοράς ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό δεν καταλήγουν στον επαγγελματικό λογαριασμό που υποχρεούνται πλέον να δηλώσουν στην εφορία επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Όπως έγραψε το Βήμα πρόσφατα, στο Υπουργείο Οικονομικών είχαν πληροφορίες ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες χρησιμοποιούσαν άλλους λογαριασμούς για συναλλαγές με πολίτες είτε γιατί δεν ήθελαν τα χρήματα να μπαίνουν σε λογαριασμούς που μπορούν να γίνουν κατασχέσεις είτε γιατί οι συναλλαγές ήταν χωρίς απόδειξη.

Για το λόγο αυτό είχε αποφασιστεί να θεσπιστεί επαγγελματικός λογαριασμός για όλους και αυτός να δηλωθεί στην εφορία προκειμένου να είναι εύκολη η διαδικασία παρακολούθησή των ποσών που μπαίνουν και βγαίνουν από αυτούς.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί επαγγελματίες έχουν τοποθετήσει συσκευές POS όχι από τράπεζες αλλά από διάφορα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» τα οποία ενώ είναι νόμιμα παρέχουν τη δυνατότητα στον πελάτη – επαγγελματία τα ποσά που εισπράττονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών πελατών τους να μπορούν να καταλήξουν σε όποιον λογαριασμό επιθυμεί ο επαγγελματίας ή ο έμπορος.

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αφορούν επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με εργασίες στις κατοικίες πολιτών όπου μετά το πέρας αυτών ζητούσαν από τους πελάτες τους να βάλουν τα χρήματα σε λογαριασμούς των συζύγων τους ή σε δικούς τους ατομικούς λογαριασμούς για να μην φανεί στην εφορία ότι έχουν εισπράξεις και πιαστούν για φοροδιαφυγή αφού δεν έχουν κόψει γι αυτές καμία απόδειξη.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθιστά πλέον υποχρεωτικό τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και οι πολίτες για να τους αναγνωριστεί η οποιαδήποτε δαπάνη για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα πρέπει τα ποσά που πληρώνουν να καταλήγουν σε αυτούς.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 3944/9.11.2017) καθορίστηκαν οι διαδικασίες δήλωσης και τροποποίησης των Επαγγελματικών Λογαριασμών των υπόχρεων με εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Η θέσπιση του Επαγγελματικού Λογαριασμού δίνει την δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι:
- Οι δικαιούχοι πληρωμής (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εταιρείες) υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
- Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.
- Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
- Δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των Επαγγελματικών τους Λογαριασμών, σε περίπτωση που οι συναλλαγές διενεργούνται σε περισσότερους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή