Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Δεν μας τρομοκρατούν οι αποκεφαλισμοί

obama

Αναφερόμενος στον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από τζιχαντιστές, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφεθούν στους εκφοβισμούς του Ισλαμικού Κράτους και ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη σε αυτή την «φοβερή πράξη βίας και βαρβαρότητας».

 

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι το Ισλαμικό Κράτος «να μην αποτελεί πλέον απειλή» για την περιοχή. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τους εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

«Όσοι κάνουν το λάθος να βλάπτουν τους Αμερικάνους θα μάθουν ότι εμείς δεν θα ξεχάσουμε, ότι φτάνουμε μακριά και ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος

O πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης την αποστολή περίπου 350 επιπλέον στρατευμάτων στη Βαγδάτη για την προστασία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα. Θα σταλούν επίσης αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή προκειμένου «να χτιστεί μια πιο ισχυρή περιφερειακή συνεργασία» κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους θα χρειαστεί χρόνος, λόγω του κενού εξουσίας στη Συρία, τον μεγάλο αριθμό των σκληραγωγημένων στη μάχη ανδρών που εντάχθηκαν σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα κατά τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και την ανάγκη να συναφθούν συμμαχίες με τις τοπικές σουνιτικές κοινότητες.

«Δεν θα είναι (ένας αγώνας) μιας εβδομάδας ή ενός μήνα ή έξι μηνών [...]. Θα χρειαστούμε χρόνο για να τους απωθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Η ουσία είναι η εξής: ο στόχος μας είναι σαφής και αφορά την καταστροφή (του Ισλαμικού Κράτους) ώστε να μην αποτελεί πλέον μια απειλή όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για τις ΗΠΑ» είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ό,τι κι αν πιστεύουν ότι θα πετύχουν αυτοί οι φονιάδες με τις δολοφονίες αθώων Αμερικανών όπως ο Στίβεν, έχουν ήδη αποτύχει. Απέτυχαν επειδή, όπως και όλος ο κόσμος, οι Αμερικανοί απορρίπτουν τη βαρβαρότητά τους. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν» πρόσθεσε.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι εξέτασαν το βίντεο της εκτέλεσης του Σότλοφ, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιο μαυροντυμένος άνδρας με τη βρετανική προφορά που είχε σκοτώσει και τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ στις 19 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βίντεο είναι αυθεντικό.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ αποδεικνύονται ήδη αποτελεσματικοί.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στέλνει τρεις κορυφαίους αξιωματούχους, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και τη σύμβουλο σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο στη Μέση Ανατολή προκειμένου να ενισχύσουν τους δεσμούς συνεργασίας με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

 

in.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020